środa, 26 czerwca 2013

Ogórki małosolne


  Przetworów  nie może  zabraknąć  na moim blogu, bo robię je co roku.  Przepis na ogórki małosolne dostałam od teściówki, a chyba każdy zemną się zgodzi, że  przepisy, które przechodzą  z pokolenia na pokolenie są najlepsze.

Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
Pęczek świeżych przypraw do kiszenia ogórków.( koper, chrzan, czosnek, liście dębu i wiśni)
 2 l wody przegotowanej i przestudzonej
2 łyżki płaskie soli kamiennej

Przygotowanie:
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoiku . Na wierzch  wkładamy obrane ząbki czosnku i zwinięty pęczek przypraw, zalewamy słoną wodą.  Zakręcamy pełen słoik i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na dwie doby.

wtorek, 25 czerwca 2013

Młoda kapusta zasmażana



  Na młodą kapustę czekam cały rok i kiedy przyjdzie ten czas  gotuję ją co najmniej dwa razy w tygodniu. Można  ją, jeść i jeść bez końca. Idealnie pasuje do drugiego dania lub nawet z samym chlebem. Gorąco poleca gołąbki z młodej kapusty, które znajdziecie Tu




Składniki:
  • 1 Główka młodej kapusty
  • 1 Pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • Przyprawy: łyżka Vegety, świeżo mielony pieprz.


Przygotowanie:
Kapustę obieramy i myjemy. Siekamy na grube paski. Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku smażymy cebulę na oleju. Do uduszonej cebuli dodajemy pokrojoną kapustę i zalewamy                      2 szklankami wody.  Doprawiamy Vegetą i pieprzem, dusimy przez ok 15 min. po tym czasie dodajemy pokrojony koperek, a po chwili zasmażamy przygotowaną między czasie  zasmażką ( na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy)  Dokładnie wymieszać i zagotować.




  

czwartek, 20 czerwca 2013

Tortilla na zimno




  Nigdy nie myślałam, że tortilla może  smakować na zimno, ale  kiedy spróbowałam tej przystawki na ostatnim przyjęciu,  jakim byłam, postanowiłam stworzyć własną wersje. Tańszą i prostszą a za razem też smaczną.


Składniki:

2 - 3 placki tortilli ( z 1 tortilli wychodzi ok. 10 porcji)
2 serki topione lub  1 kanapkowy
Sałata masłowa lub lodowa
Szynka
Ser żółty
Papryka czerwona lub zielona
Ogórek zielony

Przygotowanie:

Placek tortilli smarujemy serkiem. Układamy sałatę na to szynka, smarujemy serkiem, układamy ser i znowu smarujemy serkiem. Na koniec  paprykę i ogórka pokrojonego w paski. Wszystko razem zwijamy w rulonik i kroimy w grube  plastry.




środa, 19 czerwca 2013

Gołąbki z kaszą w sosie pieczarkowym


    Moja wersja bardzo nam znanych gołąbków. W tym okresie nie mogłam się powstrzymać, musiałam je  przyrządzić. Młoda kapusta, mięso z kaszą jęczmienną, a wszystko to polane sosem pieczarkowym- nie mogliśmy się najeść:)

Składniki:
1 duża młoda kapusta
1 kg mięsa mielonego
1 paczuszka kaszy jęczmiennej
2 jajka
sól, pieprz do smaku

Składniki do sosu
0,5 kg pieczarek
2 kostki rosołowe
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki śmietany UHT 12%
 Kapustę delikatnie sparzyć (włożyć do gotującej się wody a po 5 min. ściągać liście jeden po drugim) Kaszę gotujemy przez ok 10 min i odstawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do miski dodajemy jajka, kaszę i doprawiamy solą i pieprzem. Na sparzone liście kapusty układamy porcje mięsa i zawijamy (jak krokiety)  Zwinięte gołąbki układamy w dużym garnku i zalewamy do połowy wodą. Pieczarki podsmażamy na patelni i dodajemy do gotujących się gołąbków. Doprawiamy do smaku kostkami i pieprzem. Gołąbki gotujemy do miękkości ( ok 40 min. )  Pod koniec gotowania  zaciągamy sos śmietaną wymieszaną z mąką. Smacznego

piątek, 14 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami

  Stary przepis pochodzący z książki " Ciasta i torty ", którą dostałam od mamy, bo jak już kiedyś pisałam nie jestem  zbyt  dobra w pieczeniu ciast, ale jest kilka przepisów, które mam opanowane i do których wracam. Zwłaszcza, kiedy mamy sezon w pełni. Lubię w nim to, że truskawki układa się na sam koniec bez pieczenia. Do tego bita śmietana, wszystko to na delikatnym spodzie.               Gorąco polecam.


Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 50 min

Składniki na ciasto( tortownica o  średnicy 28 cm):
75 g masła
75 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki mleka
2 łyżeczki żelatyny
125 g twarożku
5 łyżek cukru
0,2 l śmietany kremówki
500 g truskawek

Masło utrzeć na pianę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą: dodawać do ucieranego masła na przemian z mlekiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec na najniższym poziomie piekarnika przez 20 min. na złocisty kolor: po upieczeniu  wyjąc z formy.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twaróg utrzeć z 3 łyżkami cukru . Żelatynę podgrzewać, aż się rozpuści. Płynną żelatynę stopniowo łączymy z  twarogiem. Truskawki umyć i osuszyć  za pomocą ręczników kuchennych, duże owoce przekroić na pół . Upieczone i ostudzone ciasto posmarować masą  serową, obłożyć truskawkami i udekorować kleksami bitej śmietany.



piątek, 7 czerwca 2013

Placek po cygańsku


Pyszny placek ziemniaczany z dodatkiem mięsa gulaszowego i rozmaitych warzyw. Danie, z którym  każdy z nas zetknął się w swoim życiu, tylko pod różnymi nazwami. A jak przyrządzić go w domowych warunkach, to proste.
Czas przygotowania: 60 min.
Stopień trudności: średni

Składniki na gulasz:
60-70 dag mięsa gulaszowego np. wołowego, w moim przypadku była to cielęcina.
1 duża cebula
1 duża marchewka
3 ogórki kiszone
1 papryka świeża
2 łyżki przecieru pomidorowego
Przyprawy: do gulaszu, papryka ostra, liść laurowy, sól do smaku

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kawałki i podsmażamy z cebulą na patelni, aż się zarumieni. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy według uznania, dusimy do miękkości a pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone ogórki i paprykę. Całość zagęszczamy mąką.

Składniki na 4 placki
2 kg ziemniaków
1 cebula
2 jaja
ok. 2 szklanki maki (w zależności od rodzaju ziemniaków)
Sól, pieprz do smaku.
Olej do smażenia
Ziemniaki ucieramy na tarce, dodajemy mąkę, pokrojoną cebulę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, z gotowego ciasta smażymy na oleju placki wielkości średniej patelni. Gotowe placki nadziewamy przygotowanym gulaszem i polewamy sosem. Smacznego

wtorek, 4 czerwca 2013

Gofry

Korzystając z sezonu na truskawki postanowiliśmy zrobić nasze ulubione gofry i tak w o to  prosty sposób sprawiliśmy sobie chwile przyjemności.


Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
Przygotowanie:  W bardzo szybki i prosty sposób należy zmiksować wszystkie składniki razem i odstawić na 0,5 godziny do lodówki. Piec w rozgrzanej gofrownicy.

Polecamy; owoce sezonowe, dżemy, nutelle