Moja wersja bardzo nam znanych gołąbków. W tym okresie nie mogłam się powstrzymać, musiałam je przyrządzić. Młoda kapusta, mięso z kaszą jęczmienną, a wszystko to polane sosem pieczarkowym- nie mogliśmy się najeść:)
Składniki:
1 duża młoda kapusta
1 kg mięsa mielonego
1 paczuszka kaszy jęczmiennej
2 jajka
sól, pieprz do smaku
Składniki do sosu
0,5 kg pieczarek
2 kostki rosołowe
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki śmietany UHT 12%
Kapustę delikatnie sparzyć (włożyć do gotującej się wody a po 5 min. ściągać liście jeden po drugim) Kaszę gotujemy przez ok 10 min i odstawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do miski dodajemy jajka, kaszę i doprawiamy solą i pieprzem. Na sparzone liście kapusty układamy porcje mięsa i zawijamy (jak krokiety) Zwinięte gołąbki układamy w dużym garnku i zalewamy do połowy wodą. Pieczarki podsmażamy na patelni i dodajemy do gotujących się gołąbków. Doprawiamy do smaku kostkami i pieprzem. Gołąbki gotujemy do miękkości ( ok 40 min. ) Pod koniec gotowania zaciągamy sos śmietaną wymieszaną z mąką. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz