wtorek, 14 stycznia 2014

Szynka drobiowa z szynkowara


Dietetyczna wersja moich domowych wyrobów. Wyrób w 80% z indyka +20 % z kurczaka = 100% czystego prawdziwego mięsa .


Składniki:
80 dag piersi z indyka
20 dag udźca z kurczaka
2 łyżeczki soli peklowej
3 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki wody
1łyżeczka cukru pudru
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Pieprz biały do smaku
 Woreczek do szynkowara

Przygotowanie:
1. Pierś kroimy w kostkę i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, przekładamy do miski.
2. Z kurczaka pozbywamy się kości, skórek i innych zbędnych tłuszczów.
3. Kurczaka mielimy i dokładamy do miski z indykiem
4. Do mięsa dodajemy sól peklową , żelatynę, wodę, cukier i inne przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
5. Mięso przekładamy do woreczka, przy czym dokładnie je ubijamy . Na koniec zawiązujemy, wkładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy całość na 24 godz. do lodówki.
6. Na drugi dzień szynkowar wstawiamy do garnka tej samej wysokości i wlewamy wodę do wysokości pokrywki.
7. Podgrzewamy wodę a gdy osiągnie 80 stopni C. zmniejszamy gaz do minimum i parzymy szynkowar przez 1,5 godziny.
8. Całość schładzamy przez minimum 6 godz. gotowe.





3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. to albo nie używaj soli albo poszukaj w sklepie mielonki bez E typu henryk kania

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo słuszna uwaga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń