wtorek, 21 stycznia 2014

Śniadanie nr 3 Omlet z serem i szpinakiem


Śniadanie numer 3 a jak dla mnie jest to numer 1 w rankingu moich śniadań.
Uwielbiam szpinak i wszystko to, co da się z nim połączyć a omlet z odrobiną żółtego sera z pewnością do tego pasuję.


 Składniki dla 1 osoby
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2-3 plastry ostrego w  smaku sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 200g  szpinaku ciętego mrożonego
  • 0,5 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak, doprawiamy według uznania i smażymy do momentu odparowania zbędnej wody. Odstawiamy.
2. Jajka miksujemy z mlekiem, mąką i odrobiną soli.
3. Na  średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło, wlewamy zmiksowane jajka a na wierzch   układamy plastry sera. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
4. Usmażony omlet kroimy na dwie lub cztery równe części i przekładamy szpinakiem. 







1 komentarz:

  1. Szpinak to bezapelacyjnie najlepsza rzecz na świecie. Też bym mogła codziennie jeść i pewnie robiłabym to, gdybym go kupowała, ale staram się jakoś urozmaicić życie i kupuję tylko raz w tygodniu :P Ten omlecik, a właściwie bardziej mi się kojarzy z lasagne wygląda obłędnie, jutro zrobię :>

    OdpowiedzUsuń