poniedziałek, 27 stycznia 2014

Naleśniki po francusku



Do naleśników po francusku robiłam kilka podejść korzystając przy tym z różnych przepisów z różnych źródeł. W końcu po kilku próbach wykorzystałam częściowo przepis z kuchni lidla
W końcu się udało :)
Najprostszy i najbardziej sprecyzowany przepis jaki wypróbowałam.

Składniki na ciasto ( porcja dla 4 osobowej rodziny)
450g maki przennej
3 jajka
1 szkl. mleka
1 szkl. wody 
0,5 szkl. wody gaz.
50 ml. oleju rzepakowego + 1 łyżka do posmarowania patelni
1 łyżka cukru
0,5 op. cukru waniliowego
Szczypta soli

Podane składniki mieszamy i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. 
Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni. 

Sos pomarańczowy na 4 naleśniki
50 g masła
40 g cukru
1 pomarańcza 
Sok z jednej pomarańczy
Skórka otarta z jednej wyparzonej pomarańczy

Na suchej i rozgrzanej patelni roztapiamy cukier ( karmelizujemy)  Dodajemy masło, mieszamy. Naleśniki składamy i kładziemy na rozgrzany karmel. Podsmażamy a po chwili przewracamy na drugą stronę, dodajemy wyciśnięty sok i startą skórkę z pomarańczy. Całość smażymy przez 3 min. do momentu odparowania wody.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz