środa, 22 stycznia 2014

Domowy hamburger w wersji light


 Hamburgery wołowe na moim blogu jużteraz korzystając z okazji, że miałam kawałek indyka w lodówce zrobiłam hamburgery drobiowe - bardziej dietetyczne i mniej kaloryczne.
Bardzo szybka i prosta przekąska polecam : )





Składniki dla 1 osoby
ok. 200g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka
1 bułka grahamka
1 żółtko
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
Sól i pieprz do smaku
Warzywa według uznania, ja dodałam sał. lodową, pomidora, ogórka, cebulę i szczypior dymkę.

Przygotowanie:
1. Mięso przekładamy do miski dodajemy żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy
2. Za pomocą mokrych lub naoliwionych dłoni formujemy kulkę.
3. Na rozgrzanej patelni grillowej rozpłaszczamy kulkę mięsa i smażymy z dwóch stron.
4. Przekrojoną bułkę podgrzewamy w  piekarniku.
5. Do ciepłej bułki wkładamy grillowanego kotleta  i warzywa. Polewamy sosem według uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz