czwartek, 23 stycznia 2014

Dietetyczny obiad - Pierś grillowana z warzywami i brązowym ryżem



Składniki dla dwóch osób:
0,5 piersi z kurczaka
1 paczuszka ryżu brązowego i ugotowanego według przepisu na opakowaniu
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki żółtej
0,5 średniej cukinii
Zioła - bazylia, oregano, natka pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek

 Marynata i sos:
1 mały jogurt naturalny
0,5 pęczka  posiekanej natki pietruszki
2 małe ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:
1. Składniki na sos wymieszać. (czosnek przecisnąć przez praskę)
2. Przygotowaną marynatę podzielić na pół.
3. Pierś przekroić  wzdłuż i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
4. Mięso wymieszać z przygotowaną marynatą.
5. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
6. Warzywa pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski i wymieszać z ziołami i oliwą, odstawić.
7. Rozgrzać patelnie grillową, wsypać warzywa i grillować przez ok. 5 min. po tym czasie dokładamy ryż i mieszamy.
8. Mięso wyjmujemy z lodówki i grillujemy na tej samej patelni.
9. Podajemy z przygotowanym sosem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz