wtorek, 28 stycznia 2014

Kugiel - babka ziemniaczana



Kolejne  danie z  kuchni kurpiowskiej tzw. Rejbak. Pyszna i bardzo syta babka ziemniaczana z dodatkiem boczku i kiełbasy. Idealna dla tych, którzy lubią porządnie zjeść.
 Najlepiej smakuje na gorąco i podsmażany na patelni.
Podajemy z różnymi sosami np. ketchupem lub sosem czosnkowym.

Składniki:
2 kg ziemniaków
15 dag boczku wędzonego gotowanego
20 dag kiełbasy
1 duża cebula
1 szkl. mąki pszennej
2 jajka
Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do placków. Ja ułatwiłam sobie życie i zmieliłam w robocie kuchennym.
2. Odlewamy zbędny płyn, który nam powstał.
3. Na patelni podsmażamy boczek z cebulą i kiełbasą, dodajemy do ziemniaków.
4. Do całości dodajemy mąkę, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem według uznania i mieszamy.
5. Ciasto przelewamy do formy lub naczynia wysmarowanego tłuszczem.
6. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 1godz. i 45 min.










1 komentarz: