Bardzo lekki domowy pasztet. Mój mały eksperyment smakowy. Uwielbiam pomidory suszone więc pomyślałam, że to będzie dobry pomysł dodać je do pasztetu. Wyszło jak dla mnie mniam :)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 garść oliwek np.zielonych
- 7 pomidorów susz. z zalewy
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu np.z kaczki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Świeżo mielony pieprz i sól.
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
Udka gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych ziela i pieprzu w ziarenkach.
Wątróbkę oczyszczamy, cebulę siekamy w piórka i podsmażamy na smalcu, dodajemy wątróbkę i razem podsmażamy przez 10 min. odstawiamy na bok.
Ugotowane udka obieramy ze wszystkich skórek i kości.
Chude mięso i wątróbkę z cebulę( łącznie z pozostałym tłuszczem) wkładamy do robota kuchennego, mielimy w nim mięso lub używamy do tego tradycyjnej maszynki do mięsa.
Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojone w paski pomidory i oliwki. Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C zapiekamy pasztet przez 30 min .
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia są bardzo ładne :) Tak trzymaj !! :)