Skorzystałam z włoskiego tygodnia, który odbył się w jednym z sieciówek i przygotowałam po raz pierwszy prawdziwe pomidorowe spaghetti. Tak nam zasmakowało, że dziś w dniu postu postanowiłam przygotować je jeszcze raz.
Pycha naprawdę polecam :)
Składniki: dla 4 osób
- 3/4 op. makaronu ja użyłam Bavette
- 700g przetartych pomidorów z ziołami ( w szklanej butelce)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- Duża garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól do smaku
- 20 dag sera żółtego, którego nie widać na zdjęciu bo zapomniałam posypać.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wysokim garnku w dużej ilości wody, ściśle według przepisu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przetarty czosnek lekko podsmażamy na mini. ogniu, dodajemy przetarte pomidory i gotujemy na minimalnym ogniu(powinien tylko pyrkać) przez 10 min
Po tym czasie dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku papryką i solą gotujemy kolejne 10min.
Przygotowany sos mieszamy z ugotowanym makaronem i posiekaną bazylią ( ja wszystko wymieszałam w głębokim garnku) Na koniec posypujemy startym serem. Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz