Dziś na obiad mój syn zażyczył sobie klopsa, którego już dawno u nas nie było. Sam klops jest dość suchy, więc zrobiłam do niego bardzo ekspresowy sos. Strasznie nam zasmakował, nie wiem czy czasami sos nie był lepszy niż pieczeń :)
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa
- Garść koperku
- Pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 -3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Do dwóch szklanek wody dodać kostkę i posiekany koperek, doprawić pieprzem, zagotować. Mąki wymieszać razem w szklance, zalać 1/4 szkl zimnej wody i dokładnie wymieszać. Przygotowaną mąką zagęścić gotujący się wywar i odstawić. Do śmietany dodać 2 łyżki ciepłego, zagęszczonego wcześniej sosu wymieszać i dodać do reszty. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Super pasuje do klopsów i ziemniaków.
Do dwóch szklanek wody dodać kostkę i posiekany koperek, doprawić pieprzem, zagotować. Mąki wymieszać razem w szklance, zalać 1/4 szkl zimnej wody i dokładnie wymieszać. Przygotowaną mąką zagęścić gotujący się wywar i odstawić. Do śmietany dodać 2 łyżki ciepłego, zagęszczonego wcześniej sosu wymieszać i dodać do reszty. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Super pasuje do klopsów i ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz