czwartek, 19 lutego 2015

Sos śmietanowo - koperkowy











Dziś na obiad mój syn zażyczył sobie klopsa, którego już dawno u nas nie było. Sam klops jest dość suchy, więc zrobiłam do niego bardzo ekspresowy sos. Strasznie nam zasmakował, nie wiem czy czasami sos nie był lepszy niż pieczeń :)

Składniki:
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • Garść koperku
  • Pieprz 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 -3 łyżki śmietany 18% 
 Przygotowanie:
Do dwóch szklanek wody dodać kostkę i posiekany koperek, doprawić pieprzem, zagotować. Mąki wymieszać razem w szklance, zalać 1/4 szkl zimnej wody i dokładnie wymieszać. Przygotowaną mąką zagęścić gotujący się wywar i odstawić. Do śmietany dodać 2 łyżki ciepłego, zagęszczonego wcześniej sosu wymieszać i dodać do reszty.  Całość dokładnie wymieszać i  zagotować.
 Super pasuje do klopsów i ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz