poniedziałek, 7 lipca 2014

Domowa wędlina- schab gotowany

 Bardzo chuda ! domowa wędlinka super sprawdza się nie tylko na kanapki ale również   w galarecie czy też na ciepło, wystarczy tylko zrobić sosik np. chrzanowy. Super sprawa polecam.


Składniki:
1 - 1,30 kg schabu
5 łyżeczek soli peklowej
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
10 ziarenek pieprzu
4 ząbki czosnku
1 litr wody

Przygotowanie:
W litrze wody zagotować przyprawy ziele, pieprz i liść laurowy, wystudzić. Mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, włożyć do szklanego lub glinianego naczynia i zalać zimną zalewą, dodać ząbki obranego czosnku, wstawić do lodówki na 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa.
Po 5 dniach mięso wyciągamy z zalewy znowu osuszamy i wkładamy do nagrzanej do 80 stopni C wody. Schab sparzamy przez 1,5 godziny w tej samej temperaturze, nie gotujemy. Sparzony schab schładzamy i gotowe. 



15 komentarzy:

  1. znakomicie wygląda:) oj pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. A co z tą solą peklową bo nic nie poszesz ???

      Usuń
  3. Smakowicie wygląda Mniam :)
    http://smaakowicie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. A mozna poprosic o dokladna instrukcje jak parzyc ? Nigdy tego nie robilam i nie wiem jak utrzymac taka temperature ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasada na każdy kilogram 1 godzina parzenia
      Przedział temp 80 - 90 stopni NIE więcej
      Amen

      Usuń
    2. Kup termometr i po sprawie.

      Usuń
    3. Kup termometr i po sprawie.

      Usuń
  5. A może w żaroodporne naczynie,ustawić piekarnik na 80 stopni,zalać wodą i w ten sposób parzyć?Obędzie się bez termometra?😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis,napewno wypróbuję.Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis myślę że z szynka i karkowka i boczkiem tez tak można postąpić pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Brawo! Świetna sprawa! Koniecznie wypróbuję! Dziękuję za pomysł!!! 😘

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda. Koniecznie wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  10. No super, ale co z tą solą? Dodać do zalewy, czy posolić mięso?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy podczas sparzania wszystko co najlepsze w schabie, nie przejdzie do wody??

    OdpowiedzUsuń