piątek, 8 listopada 2013

Abc idealnego ciasta

Biszkopt
Będzie puszysty, jeśli jajka przed użyciem włożymy na 5 min. do ciepłej wody.
Pamiętaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.


Drożdżowe
Ciasto powinno być wyrabiane dość długo, by mógł wydzielić się gluten.
Ponadto należy je odstawić do wyrośnięci co najmniej 3 razy.

Ciasto kruche
Nie zapominaj nigdy o jego nakłuwaniu.


Temperatura pieczenia ciast:
- Ciasto bezowe 150-160 stopni czas 60 - 75min.
- Ciasto ucierane 180-190 stopni czas 40 - 70 min.
- Biszkopt  175- 180 stopni czas 30 - 40 min.
- Ciasto kruche 200- 220 stopni czas 15 - 25 min.
- Ciasto drożdżowe z kruszonką 190- 200 stopni czas 20 - 30 min.
- Ciasto drożdżowe z owocami 180 - 190 stopni czas 30 - 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz