poniedziałek, 18 listopada 2013

Dżem z borówki czerwonej


     


  I tak o to w tym roku jakieś 2 tygodnie temu wybraliśmy się do lasu na grzyby. Grzybów nie było, ale borówek udało nam się zebrać cały kilogram. Dlatego zdobyłam ten przepis i sama zrobiłam dżemy. W wersji własnej bez jabłek.

Składniki:
1 kg borówek leśnych
1 kg gruszek
1 kg cukru
Opcjonalnie można dodać jeszcze kilogram jabłek. Moja  wersja powstała z dodatkiem gruszek.

Przygotowanie:
1. Owoce oczyścić, opłukać wrzątkiem i odcedzić na sicie.
2. Przełożyć do garnka z grubym dnem.
3. Zasypać cukrem.
4. Dodać obrane i pokrojone gruszki.
5. Gotować przez godzinę, aż owoce całkiem się rozgotują.
6. Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików.
7. Odwracamy do góry dnem na 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz