środa, 6 listopada 2013

Pasztet drobiowy bez pieczenia


Wracając do tego, że nie kupuje pasztetów w sklepach, a dzieci moje lubią mieć posmarowane tym przysmakiem bułki na śniadanie. Ja natomiast przyznaje się, że lubię wieczorami podjadać takie domowe paszteciki, co niekoniecznie wychodzi mi na zdrowie raczej ... :)
Przyrządziłam szybki pasztet, bez pieczenia.



Składniki;
0,5 kg piersi z kurczaka
40 dag wątróbki drobiowej
80g masła
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

Przygotowanie:
1. Cebule i czosnek pokroić i zeszklić na oliwie.
2. Piersi pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem.
3. Wątróbkę oczyścić z błonek, dodać do kurczaka i smażyć razem przez 10 min.
4. Usmażone mięso mielimy w maszynce lub robocie kuchennym.
5. Dodajemy pokrojone w kostkę masło doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
6. Gotową masę przekładamy do wyłożonej folią spożywczą blaszki, formujemy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz