sobota, 16 listopada 2013

Sos pomidorowy


Taki sosik najczęściej używam, jako zamiennik ketchupu. Smaruje nim moje blaty do pizzy lub polewam dania z makaronem.
Do sosu użyłam pomidorów przetworzonych, ponieważ sos wychodzi mi zawsze gęsty i ma lepszy kolor.


Składniki:
Puszka pomidorów w całości
2 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku.
Bazylia, oregano, papryka słodka
1/4 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażam rozdrobniony czosnek,  dodaje bazylię i oregano świeże lub suszone w zależności, co posiadam w danym momencie, podsmażam. 
Pomidory miksuję i dodaje do ziół, zaciągam przecierem pomidorowym, doprawiam papryką i odrobiną cukru. Wszystko razem gotuję przez ok. 15 min. na bardzo wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz