niedziela, 10 listopada 2013

Kebab domowy


Bułka kupiona w piekarni,  kawałek karkówki i warzywa tak naprawdę takie jaki aktualnie posiadamy w domu nic wielkiego, a tyle przyjemności. Jak to ujęła moja rodzinka "nie ma jak u mamy" 


Składniki na 4 kebaby:
2 bułki do kebaba
40 dag karkówki
1 łyżka przyprawy do kebaba
2 łyżki oleju
0,5 małej  kapusty pekińskiej
Pół zielonego ogórka
Mała czerwona papryka 
Pół cebuli
Pieprz do smaku

Sos:
0,5 gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonej bazylii 
sól i pieprz

Przygotowanie: 
1. Karkówkę kroimy w cienki słupki, doprawiamy przyprawą do kebaba, dodajemy 2 łyżki oleju,   mieszamy i odstawiamy na 0,5 godziny lub dłużej do lodówki.
2. Warzywa kroimy w paski i  doprawiamy samym pieprzem.
3. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni.
4. Składniki na sos mieszamy.
5 . Bułki dzielimy na 4 i przecinamy wzdłuż, odgrzewamy w piekarniku.
6. Do ciepłych bułek wkładamy mięso, warzywa i polewamy sosem.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz