sobota, 23 listopada 2013

Łosoś z pieca i ziemniaczki pieczone


Piątkowy i wyjątkowy obiad. Wyjątkowy bo niezbyt często gości na naszym stole łosoś i to nie dlatego, że nie lubimy łososia lecz ze względu na jego wysoką cenę. 
 W końcu przyszedł ten dzień, nie mogłam się powstrzymać.. :)  
Kiedy w końcu go kupiłam, postanowiłam skorzystać z mojego starego przepisu. 
Dzięki któremu łosoś wart jest każdych pieniędzy.

                                                          


Składniki :
Filet z łososia wielkość według uznania
Ziemniaki w mundurkach
Świeża papryka czerwona
1/2 zielono żółtej części pora
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie ( ok.0,5 łyżeczki)
Sól morska
Sok z cytryny







 Przygotowanie:
1 Filet posolić i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 min. do lodówki.
2 W tym czasie pokroić pora i paprykę w słupki.
3. Masło rozetrzeć  z wyciśniętym czosnkiem i ziołami.
4. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i kroimy wzdłuż na cztery części. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i wstawiamy do pieca na 40 min w temperaturę 200 stopni .
4. Wracamy do ryby. Na dość dużych kawałach  foli aluminiowej rozkładamy nasze filety na wierzch układamy pokrojony por, paprykę, masło i zawijamy w koperty, układamy na blasze  lub dokładamy do naszych ziemniaczków w piecu i pieczemy razem przez 30 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz