wtorek, 7 stycznia 2014

Szynka domowa gotowana z szynkowara

Kolejny wyrób z mojego nowego nabytku. Szynka gotowana z szynkowara. Wprost idealna soczysta i mięsista nie jak te wszystkie szynki z supermarketów. Wystarczy kupić kilogram dobrego mięsa zapeklować i za 48 godzin szynka jest gotowa. Wbrew pozorom jest to banalnie proste i wcale nie potrzebujemy do tego specjalnego sprzętu. Zamiast szynkowara wystarczy nam specjalna siatka wędliniarska, igła ze strzykawką kupiona w aptece i przyprawy. 



Składniki:
1 kg szynki orzech
60g soli peklowej
1l wody
4 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
4 ząbki czosnku.

Przygotowanie:
1.Wodę przegotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wystudzić.
2. Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową  i 2 ząbki czosnku.
3. Mięso umyć, wysuszyć, włożyć do szklanego lub glinianego naczynia i zalać przygotowaną zalewą. Wstawić do lodówki na 24 godziny
4. Na drugi dzień wyciągamy mięso z lodówki i szprycujemy za pomocą strzykawki z igłą ((nabieramy w strzykawkę zalewę, nakłuwamy szynkę i wstrzykujemy roztwór )
Naszprycowane mięso wkładamy  z powrotem do lodówki na 24 godziny.
5. Po 48 godzinach Mięso myjemy z solanki, osuszamy, nacieramy delikatnie pozostałym czosnkiem i  majerankiem.
6. Przyprawione mięso wkładamy do grubszego woreczka, zawiązujemy szczelnie i wkładamy do szynkowara lub wciskamy w siatkę i zawiązujemy z dwóch stron.
7. Tak przygotowaną szynkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i parzymy przez 1,5 godziny od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni C . Szynkowar natomiast należy wstawić do garnka o tej samej wysokości, zalać wodą do wysokości pokrywki i parzyć przez ok. 2 godziny (max) od momentu, kiedy woda w garnku osiągnie  temperaturę. 80 stopni C.
8. Po tym czasie schładzamy szynkowar lub naszą szynkę i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz