niedziela, 5 stycznia 2014

Kurczak w sosie pieczarkowym


Składniki:
1 kg podudzi z kurczaka
50 dag pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 łyżka śmietany 12%

Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek kroimy i podsmażamy na oleju.
2. Mięso myjemy, osuszamy, dokładamy na patelnie. Doprawiamy obwicie  solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor. Podsmażone mięso przekładamy do garnka.
3. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tej samej patelni. Podsmażonymi pieczarkami zasypujemy mięso i zalewamy wodą.
4. Całość doprawiamy i dusimy aż mięso zmięknie i będzie odchodziło od kości ( ok. 50 min.)
5. Na małej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy.( mąka nie może być surowa) 
6. Pod koniec duszenia zmniejszamy gaz do minimum, wyjmujemy kurczaki z garnka, zagęszczamy sos przygotowaną zasmażką i dodajemy łyżkę śmietany.
7. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz