czwartek, 30 stycznia 2014

Kruche ciasteczka z czekoladą






Przepis na ciasteczka znalazłam przez przypadek w internecie na stronie tvn. W oryginalnej wersji powinny znaleść się w nim orzechy włoskie.  Problem w tym, że moje dzieci orzechów nie lubią i je wydłubują więc postanowiłam z nich zrezygnować. Przepis okazał się bardzo szybki i prosty w wykonaniu a same ciasteczka na ciepło były pyszne. Nie wiem jak na zimno, niestety nie zdążyłam spróbować. 

Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:( ok. 25 szt.)
250 g mąki pszennej
1 tabliczka czekolady deserowej
120 g masła
80 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Czekoladę siekamy nożem na małe kawałeczki.
Za pomocą miksera ucieramy miękkie masło z cukrem.
Dodajemy proszek do pieczenia, jajko. Dalej miksujemy stopniowo dodając mąkę, pod koniec dodajemy czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką.
Z gotowego cista formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując przy tym odstępy, lekko spłaszczamy łyżką.
Pieczemy przez 12 - 15 min. w 180 stopniach C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz