poniedziałek, 25 listopada 2013

Sos śliwkowy



Bardzo prosty, a jak smaczny sos śliwkowy idealnie nadający się do mięsa wieprzowego, w moim przypadku była to karkówka zamarynowana dzień wcześniej i upieczona w tradycyjny sposób.








Składniki na sos
  • 80g śliwek suszonych bez pestek
  • Wywar powstały  z pieczenia mięsa lub 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Pieprz i sól  do smaku.
 Śliwki kroimy, zalewamy wywarem z mięsa  lub bulionem i gotujemy aż zaczną się rozpadać.
(ok. 15 min.)  doprawiamy solą i pieprzem . Całość zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą ( 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej wsypujemy do szklanki zalewamy do połowy wodą i dokładnie mieszamy)

2 komentarze:

  1. czy próbowałaś robić go kiedyś więcej i pasteryzować może? da się przechować dłuższy czas?

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze- nie. Może warto spróbować. Nie chcę się tu specjalnie mądrować ale z doświadczenia wydaję mi się, że jest to sos na wywarze z mięsa a taki wywar długo nie postoi.

    OdpowiedzUsuń