piątek, 7 czerwca 2013

Placek po cygańsku


Pyszny placek ziemniaczany z dodatkiem mięsa gulaszowego i rozmaitych warzyw. Danie, z którym  każdy z nas zetknął się w swoim życiu, tylko pod różnymi nazwami. A jak przyrządzić go w domowych warunkach, to proste.
Czas przygotowania: 60 min.
Stopień trudności: średni

Składniki na gulasz:
60-70 dag mięsa gulaszowego np. wołowego, w moim przypadku była to cielęcina.
1 duża cebula
1 duża marchewka
3 ogórki kiszone
1 papryka świeża
2 łyżki przecieru pomidorowego
Przyprawy: do gulaszu, papryka ostra, liść laurowy, sól do smaku

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kawałki i podsmażamy z cebulą na patelni, aż się zarumieni. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy według uznania, dusimy do miękkości a pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone ogórki i paprykę. Całość zagęszczamy mąką.

Składniki na 4 placki
2 kg ziemniaków
1 cebula
2 jaja
ok. 2 szklanki maki (w zależności od rodzaju ziemniaków)
Sól, pieprz do smaku.
Olej do smażenia
Ziemniaki ucieramy na tarce, dodajemy mąkę, pokrojoną cebulę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, z gotowego ciasta smażymy na oleju placki wielkości średniej patelni. Gotowe placki nadziewamy przygotowanym gulaszem i polewamy sosem. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz