Na młodą kapustę czekam cały rok i kiedy przyjdzie ten czas gotuję ją co najmniej dwa razy w tygodniu. Można ją, jeść i jeść bez końca. Idealnie pasuje do drugiego dania lub nawet z samym chlebem. Gorąco poleca gołąbki z młodej kapusty, które znajdziecie Tu
Składniki:
- 1 Główka młodej kapusty
- 1 Pęczek koperku
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- Przyprawy: łyżka Vegety, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę obieramy i myjemy. Siekamy na grube paski. Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku smażymy cebulę na oleju. Do uduszonej cebuli dodajemy pokrojoną kapustę i zalewamy 2 szklankami wody. Doprawiamy Vegetą i pieprzem, dusimy przez ok 15 min. po tym czasie dodajemy pokrojony koperek, a po chwili zasmażamy przygotowaną między czasie zasmażką ( na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy) Dokładnie wymieszać i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz