wtorek, 25 czerwca 2013

Młoda kapusta zasmażana



  Na młodą kapustę czekam cały rok i kiedy przyjdzie ten czas  gotuję ją co najmniej dwa razy w tygodniu. Można  ją, jeść i jeść bez końca. Idealnie pasuje do drugiego dania lub nawet z samym chlebem. Gorąco poleca gołąbki z młodej kapusty, które znajdziecie Tu




Składniki:
  • 1 Główka młodej kapusty
  • 1 Pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • Przyprawy: łyżka Vegety, świeżo mielony pieprz.


Przygotowanie:
Kapustę obieramy i myjemy. Siekamy na grube paski. Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku smażymy cebulę na oleju. Do uduszonej cebuli dodajemy pokrojoną kapustę i zalewamy                      2 szklankami wody.  Doprawiamy Vegetą i pieprzem, dusimy przez ok 15 min. po tym czasie dodajemy pokrojony koperek, a po chwili zasmażamy przygotowaną między czasie  zasmażką ( na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy)  Dokładnie wymieszać i zagotować.




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz