piątek, 26 lutego 2016

Dorsz w warzywach



Składniki na 1 porcję :
200g świeżego dorsza
2 łyżki masła
1/2 pokrojonego pomidora
Garść pokrojonej papryki czerwonej
Garść pokrojonego pora.
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, sok z cytryny, papryka słodka, zioła prowansalskie.

1. Rybę doprawić solą i pieprzem, odstawić.
2. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim  czosnek i por. Dodać paprykę, pomidory, doprawić ziołami i słodką papryką w proszku, dusić jeszcze przez ok. 2 min. 
3. Rybę ułożyć na foli aluminiowej, posypać duszonymi warzywami i zawinąć.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni .
5. Układamy zawiniętą rybę na blaszce i pieczemy przez 30 min.
6. Gotową rybę skrapiamy sokiem z cytryny. 











środa, 24 lutego 2016

Pasta z ciecierzycy i tuńczyka

Składniki:
1puszka ciecierzycy
 1puszka tuńczyka
 3 łyżki oliwy
 1 ząbek czosnku
 Mały pęczek szczypiorku
 Sól i pieprz do smaku
 Opcjonalnie kiełki rzodkiewki do posypania

Przygotowanie:
 Tuńczyka i ciecierzycę odsączamy i za pomocą blendera miksujemy razem.
 Dodajemy oliwę, posiekany szczypiorek, przeciśnięty czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.