poniedziałek, 27 maja 2013

Sałatka kebab


Moja wersja bardzo znanej i smacznej sałatki kebab.  Zrobiłam ją na kolacje ze znajomymi i wszyscy byli zachwyceni.


Składniki:
  • Duża pierś z kurczaka.
  • pół kapusty pekińskiej
  • ogórek świeży
  • cebula, puszka kukurydzy
  • 2 pomidory, 4 rzodkiewki
  • 1 przyprawa kebab - gyros
 sos:
  • 1 grecki jogurt, 
  • 4 łyżki majonezu,
  •  4 ząbki czosnku, 
  • zioła prowansalskie, 
  • pół łyżeczki cukru do smaku.

Przygotowanie:
Pierś podsmażamy z dużą ilością przyprawy kebab-gyros. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę i resztę warzyw kroimy w paski. W wysokiej misce z pokrojonych warzyw układamy warstwy. Kapusta, cebula, ogórek, pomidor, rzodkiewka, kukurydza, mięso, sos  ewentualnie można polać   ketchupem.



poniedziałek, 13 maja 2013

Szpinak ze śmietaną


 Uwielbiam szpinak zwłaszcza świeży, więc gdy tylko zaczyna się sezon mogłabym go jeść  garściami i to codziennie i was też namawiam, bo jest to niezła bomba witaminowa.

Składniki:
0,5 kg świeżego szpinaku
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
 pieprz, vegeta do smaku

 Przygotowanie:
Szpinak umyć i sparzyć gorącą wodą. Umyty i sparzony szpinak smażymy na maśle przez 10 min. Doprawiamy startym na tarce czosnkiem, pieprzem, vegetą. Dusimy jeszcze przez ok.10 min. a na koniec dodajemy śmietanę. Smacznego

czwartek, 9 maja 2013

Pierogi z kaszą i grzybami



Po dłuższej przerwie wracam do dań regionalnych i  swojskich. Pierogi z kaszą do takich dań należą.
Czy to będzie kasza jaglana, gryczana, czy jęczmienna, to i tak wyjdzie nam bardzo lekkie zdrowe i pożywne danie. Gorąco polecam zwłaszcza w okresie rekonwalescencji.

Składniki na ok. 30 pierogów

Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej
Bardzo ciepła woda ok. 250 ml
1/4 kostki margaryny
Sól do smaku 

Farsz:
Torebka kaszy jęczmiennej ugotowanej według przepisu
100g podgrzybków suszonych
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie: składniki na ciasto zagniatamy tak by powstała nam bardzo miękka i elastyczna kulka ciasta. Odmoczone grzyby gotujemy do miękkości. Czosnek i  cebulę podsmażamy, dodajemy pokrojone drobno grzyby i   kaszę. Wszystko doprawiamy do smaku i podsmażamy przez ok 10 min.
Gotowym farszem nadziewamy ciasto na pierogi. Pierogi  gotujemy w osolonej wodzie przez 6 min.
Na koniec polewamy podsmażoną cebulką. Smacznego