Bardzo chuda ! domowa wędlinka super sprawdza się nie tylko na kanapki ale również w galarecie czy też na ciepło, wystarczy tylko zrobić sosik np. chrzanowy. Super sprawa polecam.
Składniki:1 - 1,30 kg schabu
5 łyżeczek soli peklowej
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
10 ziarenek pieprzu
4 ząbki czosnku
1 litr wody
Przygotowanie:
W litrze wody zagotować przyprawy ziele, pieprz i liść laurowy, wystudzić. Mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, włożyć do szklanego lub glinianego naczynia i zalać zimną zalewą, dodać ząbki obranego czosnku, wstawić do lodówki na 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa.
Po 5 dniach mięso wyciągamy z zalewy znowu osuszamy i wkładamy do nagrzanej do 80 stopni C wody. Schab sparzamy przez 1,5 godziny w tej samej temperaturze, nie gotujemy. Sparzony schab schładzamy i gotowe.
znakomicie wygląda:) oj pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam ;)
OdpowiedzUsuńA co z tą solą peklową bo nic nie poszesz ???
UsuńSmakowicie wygląda Mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://smaakowicie.blogspot.com/
A mozna poprosic o dokladna instrukcje jak parzyc ? Nigdy tego nie robilam i nie wiem jak utrzymac taka temperature ?
OdpowiedzUsuńZasada na każdy kilogram 1 godzina parzenia
UsuńPrzedział temp 80 - 90 stopni NIE więcej
Amen
Kup termometr i po sprawie.
UsuńKup termometr i po sprawie.
UsuńA może w żaroodporne naczynie,ustawić piekarnik na 80 stopni,zalać wodą i w ten sposób parzyć?Obędzie się bez termometra?😉
OdpowiedzUsuńFajny przepis,napewno wypróbuję.Dziękuję
OdpowiedzUsuńSuper przepis myślę że z szynka i karkowka i boczkiem tez tak można postąpić pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBrawo! Świetna sprawa! Koniecznie wypróbuję! Dziękuję za pomysł!!! 😘
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Koniecznie wypróbuje
OdpowiedzUsuńNo super, ale co z tą solą? Dodać do zalewy, czy posolić mięso?
OdpowiedzUsuńCzy podczas sparzania wszystko co najlepsze w schabie, nie przejdzie do wody??
OdpowiedzUsuń