Składniki:
80 dag mięsa mielonego np. szynki
3 woreczki kaszy gryczanej prażonej
3/4 szklanki bułki tartej domowej roboty lub 1 kajzerkę
1 duże jajko
1 cebula
1 śmietana 18% (200-250ml.)
1,5 kostki bulionowej
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w garnku z dodatkiem kostki bulionowej przez 20 min.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odmoczoną w wodzie bułkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku ( możemy dodać też inne przyprawy do mięsa) Całość wyrabiamy razem, formujemy w rękach klopsiki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na rumiany
kolor, odkładamy na drugą patelnie lub talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy kaszę, doprawiamy do smaku pieprzem i podsmażamy razem.
Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego układamy na niej klopsiki i polewamy całość wymieszaną śmietaną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C . przez 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz