Składniki:
1,5kg dyni najlepiej muscat
3 średnie marchewki
2 średnie korzenie pietruszki
Mały por
5dag pestek dyni
200 ml mleczka kokosowego
Imbir korzeń lub w proszku
2 płaskie łyżeczki curry
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1-1,5l bulionu może być z kostki
1 czubata łyżka masła
Sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa łącznie z dynią obrać i pokroić w dużą kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojone warzywa ( bez dyni) doprawiamy intensywnie przyprawą curry, gałką muszkatołową i ok 1 cm startego świeżego imbiru lub ok 1,5 łyżeczki w proszku, razem podsmażamy.
- Podsmażone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem , dodajemy pokrojoną dynie, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem do momentu, aż warzywa zmiękną, odstawiamy do przestygnięcia.
- Zupę miksujemy na krem i zaciągamy wymieszanym mleczkiem kokosowym.
- Pestki dyni prażymy na suchej i rozgrzanej patelni i posypujemy nimi przygotowany krem.