piątek, 29 listopada 2013

Sałata lodowa na obiad


Składniki:
  • Sałata lodowa
  • Pomidory
  • Ogórki świeże
  • Jogurt naturalny
  • Czosnek
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony
 Sałatę rwiemy na małe kawałki dodajemy pokrojone warzywa i polewamy jogurtem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem i doprawionym solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Miłośnikom bazylii polecam posypanie sałatki świeżymi listkami bazylii.



Skrzydełka w miodzie


Składniki:
2kg  skrzydełek
1-2 łyżeczki papryki ostrej (ja ze względu na dzieci dodałam 1 łyżeczkę)
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki oleju
sól

Marynata:
2 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:
 1. Skrzydełka umyć i odkroić twardą część i przekroić na dwie części.
2.  Osuszyć  ręcznikami kuchennymi.
3. Doprawić paprykami, solą i dwiema łyżkami oleju, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc.
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej skrzydełka.
5.Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy. 
6. Po 20 min pieczenia skrzydełka smarujemy za pomocą pędzla przygotowaną marynatą, czynność powtarzamy co 10 min. do wyczerpania marynaty.
7. Pieczemy przez 50 min. po tym czasie powinny być  spieczone i chrupiące. 


czwartek, 28 listopada 2013

Roladki z piersi kurczaka


Czas przygotowania: 30min.
Stopień trudności: łatwe

Składniki na 6 roladek:
1,5 piersi z kurczaka
6 plastrów szynki wędzonej
6 plastrów ostrego żółtego sera ( w moim wypadku był to ser królewski)
2 ogórki kiszone 
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
Patyczki lub nici kuchenne

Przygotowanie:
1. Piersi umyć, oddzielić odchodzące polędwiczki.
2. Mięso podzielić na 6 dużych kotletów i rozbić.
3. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na każdą rozbitą pierś ułożyć plaster szynki, sera i pasek ogórka.
5. Mięso zwinąć i spiąć patyczkiem lub związać nicią kuchenną.
6. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu obracając.





środa, 27 listopada 2013

Tortilla na zimno z wędzonym kurczakiem



Składniki na ok. 20 porcji
2 placki gotowej tortilli
1 wędzone udko z kurczaka
1 serek kanapkowy naturalny
2 liście sałaty lodowej
1/4 małego zielonego ogórka
1/4 papryki czerwonej

Przygotowanie:
1. Udko z kurczaka obieramy ze skóry i rozdrabniamy na małe kawałki.
2. Placki tortilli smarujemy serkiem.
3.Układamy liście sałaty i znowu smarujemy serkiem.
4. Posypujemy kurczakiem.
5. Warzywa kroimy w słupki i układamy na wierzchu.
6.Tortille zawijamy ścisło, smarując przy tym  suchy środek serkiem.
7. Kroimy ostrym nożem.







poniedziałek, 25 listopada 2013

Sos śliwkowy



Bardzo prosty, a jak smaczny sos śliwkowy idealnie nadający się do mięsa wieprzowego, w moim przypadku była to karkówka zamarynowana dzień wcześniej i upieczona w tradycyjny sposób.








Składniki na sos
  • 80g śliwek suszonych bez pestek
  • Wywar powstały  z pieczenia mięsa lub 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Pieprz i sól  do smaku.
 Śliwki kroimy, zalewamy wywarem z mięsa  lub bulionem i gotujemy aż zaczną się rozpadać.
(ok. 15 min.)  doprawiamy solą i pieprzem . Całość zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą ( 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej wsypujemy do szklanki zalewamy do połowy wodą i dokładnie mieszamy)

niedziela, 24 listopada 2013

Smaczna surówka z białej kapusty



Składniki:
1/4 małej główki kapusty
1 marchewka
Garść koperku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
3  łyżki oleju rzepakowego
Pieprz czarny
Kapustę drobno posiekać (ja zrobiłam to w robocie kuchenny) Marchew zetrzeć na małych oczkach, dodać do kapusty. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem, dodać koperek, olej i wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotowe
Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu.

sobota, 23 listopada 2013

Sałatka z wędzonego kurczaka



Składniki:
2 wędzone udka z kurczaka 
1 torebka ryżu ugotowanego
0,5 puszki kukurydzy
4 ogórki kiszone lub małosolne
pęczek natki pietruszki
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Udka kurczaka obieramy ze skóry i rozdrabniamy na małe kawałeczki. Dodajemy ostudzony ryż, pokrojone ogórki, natkę pietruszki i pół puszki kukurydzy. Doprawiamy majonezem, jogurtem, solą i pieprzem. Mieszamy i gotowe

Łosoś z pieca i ziemniaczki pieczone


Piątkowy i wyjątkowy obiad. Wyjątkowy bo niezbyt często gości na naszym stole łosoś i to nie dlatego, że nie lubimy łososia lecz ze względu na jego wysoką cenę. 
 W końcu przyszedł ten dzień, nie mogłam się powstrzymać.. :)  
Kiedy w końcu go kupiłam, postanowiłam skorzystać z mojego starego przepisu. 
Dzięki któremu łosoś wart jest każdych pieniędzy.

                                                          


Składniki :
Filet z łososia wielkość według uznania
Ziemniaki w mundurkach
Świeża papryka czerwona
1/2 zielono żółtej części pora
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie ( ok.0,5 łyżeczki)
Sól morska
Sok z cytryny







 Przygotowanie:
1 Filet posolić i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 min. do lodówki.
2 W tym czasie pokroić pora i paprykę w słupki.
3. Masło rozetrzeć  z wyciśniętym czosnkiem i ziołami.
4. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i kroimy wzdłuż na cztery części. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i wstawiamy do pieca na 40 min w temperaturę 200 stopni .
4. Wracamy do ryby. Na dość dużych kawałach  foli aluminiowej rozkładamy nasze filety na wierzch układamy pokrojony por, paprykę, masło i zawijamy w koperty, układamy na blasze  lub dokładamy do naszych ziemniaczków w piecu i pieczemy razem przez 30 min.



piątek, 22 listopada 2013

Ciasto na pierniki




 Dziś w naszym domu zapachniało świętami :) Świąteczne ciasto na pierniki, które  przyrządzamy według naszej starej rodzinnej receptury przynajmniej 3 tygodnie przed świętami. Dzięki długiemu leżakowaniu nasze pierniki są  bardziej aromatyczne i wyjątkowe. Samo pieczenie pierników powinno odbywać  się 2 tygodnie przed świętami i przy prawidłowym szczelnym przechowywaniu pierniki będą bardziej miękkie.

Samo ciasto wbrew pozorom jest proste, trzeba tylko poświęcić mu trochę czasu.
Przepis który podaje wystarcza mi na 1 duży piernik i na dwie puszki małych pierniczków.
Można zrobić z połowy i to w zupełności wystarczy dla 4 osobowej rodziny.




Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 1 kasia
  • 0,5 kg miodu (prawdziwego)
  •  2 przyprawy do pierników
  • 1i 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki mleka







Przygotowanie:
1.Miód, kasie i 1szkl. cukru rozgrzać w rondelku, dodać przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać.
3. Do dużej miski wlewamy przestudzoną mieszankę, dodajemy łyżkę kakao.
4. Sięgamy po mikser i stopniowo dodajemy mąkę na przemian z jajkami, przez cały czas miksując tzn. dopóki się da. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste musimy zmienić mieszadła lub mieszać za pomocą drewnianej łyżki .
5. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i czekamy aż się całkowicie rozpuści po czym dodajemy taką samą ilość ciepłej wody co mamy karmelu  i dokładnie mieszamy (cukier musi być całkowicie rozpuszczony). Rozcieńczony karmel wlewamy do ciasta i mieszamy.
6. Na koniec w mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy do ciasta i mieszamy razem.
7. Gotowe ciasto przekładamy do szklanej lub plastikowej miski i wstawiamy do lodówki na ok. 3 tygodnie. Ciasto im dłużej leżakuje tym jest lepsze.

Po ok.3 tygodniach z gotowego ciasta wyciąć ok 1/8  część i na mocno podsypanej stolnicy rozwałkować cienki placek i wycinać z niego świąteczne kształty. Piec w 160 stopniach przez ok 15 -20 min.

































czwartek, 21 listopada 2013

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

 Propozycja dla wielbicieli mięsa na słodko- ostro, a tak naprawdę sami możecie zdecydować czy ma być bardziej słodko czy ostro zwiększając proporcje składników miodu lub musztardy

Składniki dla 4 osób
1,5kg pałek z kurczaka
Sól

Sos:
6 łyżek miodu
4 łyżki musztardy ostrej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy papierem kuchennym, solimy i odstawiamy na bok.
2. Z podanych składników robimy sos.
3. Gotowym sosem polewamy mięso i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
4. Pieczemy w rękawie lub naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 1 godzinę.


 Gotowe podudzia można podać z warzywami na parze.

Jak przyrządzać warzywa i owoce żeby nie straciły cennych witamin.

 Nadchodzi zima, w tym okresie najbardziej my i nasze dzieci potrzebujemy dużego zastrzyku  witamin. Tylko skąd i jak czerpać te cenne składniki.
Oto kilka prostych sposobów na przyrządzanie i spożywanie warzyw i owoców tak by zachować w nich jak najwięcej witamin.

1. Surówki zwłaszcza te z pomidorami przyrządzajmy tuż przed podaniem inaczej stracą witaminę C.
Warzywa i owoce krójmy ostrym nożem , unikajmy ścierania na tarce im bardziej rozdrobnione warzywo tym mniej w nim witaminy C.
2. Warzywa myjmy pod bieżącą wodą, wrzucajmy do wrzątku i unikajmy moczenia w zimnej wodzie, bo stracą witaminę B.
3.Ziemniaki i inne warzywa gotujmy na parze lub w mundurkach.
W skórce warzyw i owoców jest najwięcej witamin.
  Musimy pamiętać też że, warzywa bogate w karoten np. marchew, paprykę, dynię i inne pomarańczowe i zielone dary natury,  gotujemy z dodatkiem tłuszczu, który przyczynia się do wzrostu przyswajalności prowitaminy A oraz poprawia wygląd potrawy.
 Warzywa gotujmy pod przykryciem, starajmy się nie rozgotować ich bo strącą swoją wartość odżywczą.
Do gotowania nie używajmy garnków aluminiowych, metal ten przenika do potraw.
 Najlepsze będą garnki ze stali nierdzewnej.
4.  Soki pijmy zaraz po wyciśnięciu. Jeśli owoce lub warzywa zmiksujemy zatrzymamy w nich wiele cennych składników które znajdują się w miąższu.

środa, 20 listopada 2013

Ciecierzyca z makaronem



Składniki:
300g ciecierzycy
1 cebula
1 pietruszka
0,5 selera
1l.bulionu
Garść natki pietruszki
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
250g drobnego makaronu. Ugotowanego według przepisu.


Przygotowanie:

1. Ciecierzyce zalać wodą i  odstawić na noc.
2. Na drugi dzień dolać brakującej wody i gotować przez 90min.  Przelać  na sito.
3. Seler i pietruszkę zetrzeć na tarce.Cebulę pokroić w drobną kostkę.
4.W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju cebulę, starte warzywa i ciecierzycę przez ( 3-4min.)
5. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (15min.)
6. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy połowę warzyw z wywaru i miksujemy.
7.Zmiksowane warzywa dokładamy do reszty zupy i doprawiamy solą, pieprzem
8.Ugotowany makaron zalewamy przyrządzoną ciecierzycą i posypujemy pietruszką.




wtorek, 19 listopada 2013

Zupa krem z pora i ziemniaków




 Odkąd zaczęłam gotować zupy w postaci kremów moje dzieciaki je polubiły i zwróciłam uwagę że nieważne czy to jest krem z brokułów czy z pora to i tak im smakuje. Tajemnica tkwi w tym, że nie wtajemniczam ich  z czego został zrobiony dany krem. Stawiam im miseczki pod noski, robię do tego grzanki i jedzą bez marudzenia. Koniec ze znudzoną pomidorówką i rosołem i Alleluja:)

Składniki:
2 duże pory
4 duże ziemniaki
2 łyżki masła
1l bulionu drobiowego
1 łyżka śmietany18%
2 łyżki oleju
Pieprz świeży mielony

Przygotowanie:
1 Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
2. Pory podzielić na pól, dokładnie umyć od środka,  pokroić białe i jasno zielone części.
3 W garnku roztopić masło, dołożyć pokrojone pory i ziemniaki, podsmażać na wolnym ogniu, aż warzywa delikatnie zmiękną.
4. Dodaj bulin, gotuj (15 min.) aż ziemniaki zmiękną.
5. Dodaj 2 łyżki oleju.
6. Zupę zmiksuj i zaciągnij łyżką śmietany.



poniedziałek, 18 listopada 2013

Dżem z borówki czerwonej


     


  I tak o to w tym roku jakieś 2 tygodnie temu wybraliśmy się do lasu na grzyby. Grzybów nie było, ale borówek udało nam się zebrać cały kilogram. Dlatego zdobyłam ten przepis i sama zrobiłam dżemy. W wersji własnej bez jabłek.

Składniki:
1 kg borówek leśnych
1 kg gruszek
1 kg cukru
Opcjonalnie można dodać jeszcze kilogram jabłek. Moja  wersja powstała z dodatkiem gruszek.

Przygotowanie:
1. Owoce oczyścić, opłukać wrzątkiem i odcedzić na sicie.
2. Przełożyć do garnka z grubym dnem.
3. Zasypać cukrem.
4. Dodać obrane i pokrojone gruszki.
5. Gotować przez godzinę, aż owoce całkiem się rozgotują.
6. Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików.
7. Odwracamy do góry dnem na 10 min.

niedziela, 17 listopada 2013

Muffinki - babeczki czekoladowe


 Nie ma prostszego i smaczniejszego przepisu na muffinki niż czekoladowe. Nawet ja noga z pieczenia ciast :)mogę napisać, że było to dziecinie proste. A jak mi się udało to...:)

Składniki:
250g mąki pszennej
100g cukru pudru + 1 łyżka do posypania
100g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
300ml. kefiru
1 jajko
150g gorzkiej czekolady
15 kostek białej czekolady

 Przygotowanie:
1. Masło i czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.
2. Przygotować 2 miski, w jednej wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę i kakao.
W drugiej misce wymieszaj( łyżką) kefir, jajko, rozpuszczoną czekoladę.
3. Suche składniki wsyp do mokrych i przemieszaj drewniana łyżką ale tak by ciasto pozostało lekko grudkowate.
4. Foremki do muffinów wyłóż  papilotami. Do każdej nakładaj ciasto mniej więcej do połowy. W środek każdej włóż kostkę białej czekolady i przykryj łyżką ciasta.
5 Tak przygotowane babeczki piecz w nagrzanym do 180 stopni  piekarniku przez 25 min.

Pstrąg w domowej marynacie


Kupiłam dwie świeże rybki i zastanawiałam się jak je przyrządzić w  dość prosty sposób.
Po przeczytaniu multum przepisów w internecie. Przyrządziłam je po swojemu z masłem z odrobią świeżych ziół jakie posiadamy w domu i nutą cytryny. Zawinęłam w folie i usmażyłam na patelni grillowej. 
Jak dla nas to przypomniał nam się czas wakacji i ryby z pieca, których jedliśmy duże ilości.

Składniki na dwa całe pstrągi
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 mały pęczek koperku
1 cytryna
Sól,pieprz

Przygotowanie:
1.Ryby umyć, osolić, popieprzyć i odstawić na 30min do lodówki.
2. W miseczce rozcieramy masło z wyciśniętym ząbkiem czosnku i koperkiem.
3. Ryby faszerujemy gotowym masłem i cytryną.
4. Zawijamy w folie aluminiową i pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej lub piekarniku przez 30 min.






Sos miodowo - musztardowy

   



       Wspaniały w smaku i aromacie sos musztardowo - miodowy, idealnie pasujący do tortilli  i skrzydełek z kurczaka.

Składniki:
3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W niewielkiej miseczce wymieszać podane składniki i odstawić na 15 min.

sobota, 16 listopada 2013

Surówka z białej kapusty

 



     Bardzo proste połączenie białej kapusty z natką  pietruszki z dużą zawartością witamin i mikroelementów. Idealnie pasuje do ryb. Polecam


Składniki;
1/4 główki białej kapusty
Pęczek świeżej natki pietruszki
0,5 cytryny
3 - 4 łyżki oleju słonecznikowego
Pieprz cytrynowy, sól

Przygotowanie:
Kapustę posiekać w robocie kuchennym. Natkę pietruszki pokroić i dodać do rozdrobnionej kapusty, doprawić solą, pieprzem cytrynowym, wyciśniętym sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. godzinę do lodówki.

Sos pomidorowy


Taki sosik najczęściej używam, jako zamiennik ketchupu. Smaruje nim moje blaty do pizzy lub polewam dania z makaronem.
Do sosu użyłam pomidorów przetworzonych, ponieważ sos wychodzi mi zawsze gęsty i ma lepszy kolor.


Składniki:
Puszka pomidorów w całości
2 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku.
Bazylia, oregano, papryka słodka
1/4 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażam rozdrobniony czosnek,  dodaje bazylię i oregano świeże lub suszone w zależności, co posiadam w danym momencie, podsmażam. 
Pomidory miksuję i dodaje do ziół, zaciągam przecierem pomidorowym, doprawiam papryką i odrobiną cukru. Wszystko razem gotuję przez ok. 15 min. na bardzo wolnym ogniu.

piątek, 15 listopada 2013

Omlet biszkoptowy ze śmietaną i owocami




Post dedykuję wszystkim miłośnikom śniadania na słodko. Wiem, że nie jest sezon na truskawki,
ale niedawno skasowałam niechcący ten post i  na szczęście udało mi się go odzyskać, więc postanowiła opublikować go jeszcze raz. Zawsze możemy użyć innych owoców.

Składniki na jeden omlet
2 jajka
Szczypta soli
1 Płaska łyżka mąki
Masło do smażenia

 Bita śmietana:
200ml śmietanki 30%
1 Płaska łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
1.Śmietanę ubijamy a pod koniec dodajemy cukier. Wstawiamy do lodówki.
2  Oddzielamy żółtko od białka, białko wlewamy do wysokiego naczynia i dodajemy szczyptę soli, miksujemy do uzyskania gęstej piany.
3. Do ubitego białka dodajemy żółtka, ubijamy jeszcze przez chwilę.
4. Dodajemy łyżkę mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
5. Omlet smażymy na maśle, z dwóch stron.
6. Usmażony omlet dekorujemy śmietaną i posypujemy owocami.


 

 

spaghetti z klopsikami


  Inspiracje samego przepisu czerpałam z gazety" Moje smaki życia". Uwagę moją w tym przepisie przykuło to, że klopsiki zostały zrobione z mięsa drobiowego, a nie z wieprzowego  jak to do tej pory było mi znane, bo sama kiedyś coś takiego zrobiłam. Natomiast tym razem postanowiłam ten pomysł trochę ulepszyć.


Składniki:
500g piersi z kurczaka
300g makaronu do spaghetti
2 puszki pomidorów w zalewie
1 kulka mozzarelli 
1 jajko
2 łyżki kaszki mannej lub bułki tartej
3 ząbki czosnku
Świeże zioła (bazylia, pietruszka)
1 cebula
Sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:
1 Mięso umyć i zmielić, przełożyć do miski dodać, jako, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.
2. Z mięsa za pomocą mokrych rąk kulać małe klopsiki i układać na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym piecu przez 20 min.
3.W tym czasie ugotować makaron.
4. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić ziołami.
5.Do sosu dodać pulpeciki i razem dusić przez 10 min.
6.Makaron wymieszać z sosem i klopsikami przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać pokruszonym serem.
7. Makaron zapiekać w piekarniku, aż ser się roztopi.




czwartek, 14 listopada 2013

Kilka prostych sposobów na soczyste mięso


Aby pieczeń nie była sucha, przed pieczeniem należy ją zamarynować, zapeklować lub po prostu namoczyć w solance. Marynata lub sól wnika w strukturę mięsa, dzięki czemu będzie soczyste.

Marynowanie: 
Z wybranych przez siebie przypraw do mięsa przygotowujemy marynatę, nacieramy umyte i osuszone mięso, przekładamy do pojemnika lub foli do pieczenia, zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. 

Polewanie:
Podczas pieczenia pamiętajmy by mięso obracać i polewać powstałym wywarem. W przypadkach, kiedy mięso jest bardzo suche możemy sięgnąć po buliony. Cielęcy jest idealny do wołowiny i kaczki zaś drobiowy do kurczaka i indyka. Warto pamiętać, że bulion powinien być gorące.


Peklowanie:
Przygotowanie solanki jest banalnie proste - jest to 7% roztwór soli kuchennej. Aby przygotować litr solanki (4 szklanki) należy rozpuścić w litrze wody 2 czubate stołowe łyżki soli. To tak przygotowanego płynu mięso wkłada się na kilka, kilkanaście godzin - ważne by było całe przykryte solanką. Mięso w czasie leżakowanie należy kilka razy obrócić, tak by solanka dostała do jego wszelkich zakamarków. Musi być też dokładnie obciążone jakimś ciężkim przedmiotem, by zminimalizować dostęp powietrza do niego. Nadaje się to tego według starszych książek kucharskich moździerz lub odważnik, albo kamień. W naszych czasach możemy te przedmioty zastąpić np. kilkoma słoikami napełnionymi wodą. Przed pieczeniem mięso należy dokładnie osuszyć przez kilka godzin. Mięso moczone w solance piecze się przez pierwsze kilkanaście minut w wysokiej temperaturze, by zewnętrzna skórka się przypiekła (230-240 stopni), następnie zaś w temperaturze 150 - 160 stopni, by upiekł się środek.


środa, 13 listopada 2013

Ciasteczka z ciasta francuskiego z twarożkiem

 Dawno już nie piekłam nic słodkiego, a z okazji, że wczoraj było Renaty sprawiłam sobie przyjemność ale taką że, nie za dużo czasu przy tym spędziłam i mogłam skupić się na innych przyjemnościach.


Składniki:
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
2 białka
2 płaskie  łyżki budyniu waniliowego
25-30 dag twarogu
Sok i starta skórka  z pół cytryny 
5 dag cukru pudru
0,5 op.cukru waniliowego
Śliwki lub wiśnie z kompotu

Przygotowanie:
1. Białka ubić i połącz z budyniem.
2. Twaróg utrzeć na gładko z cukrem, cukrem waniliowym z sokiem i skórką z cytryny.
Pod koniec ucierania dodać pianę z białek.
3.Arkusz ciasta posmarować nadzieniem i zwinąć. Zwinięte ciasto kroimy na plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasteczka smarujemy jajkiem a na wierzch układamy owoce.
5 Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 min.






wtorek, 12 listopada 2013

Pizza na cienkim i kruchym cieście


Jak to ostatnia powiedzieli moi znajomi  "jak ty to robisz, że zawsze wychodzi ci takie cienkie i 
kruche ciasto. 
W zasadzie to sama nie wiem, ale od lat robię z tego samego przepisu i w ten sam sposób,  który właśnie opublikuje. 


Moja pizza powstała z pieczarek i resztek z obiadu, a był to kurczak pieczony, który rozdrobniłam, podsmażyłam i doprawiłam przyprawą do gyrosa.

Składniki na pizze o wymiarach 40/40:
400g mąki pszennej
40g drożdży świezych
150ml. letniej i przegotowanej wody
jajko
2 łyżki oliwy lub oleju
Sól
Przygotowanie:
1.Mąkę przesiać przez sito, zrobić dołek, dodać jajko, pokruszone drożdże, olej, sól i ciepłą wodę.
2. Wszystko razem gnieść tak długo, aż ciasto będzie odchodziło nam od rąk i będzie elastyczne.
3. Odstawić do wyrośnięcia na ok.30min.
4. Na obsypanej mąką stolnicy, rozwałkować placek o wielkości blaszki i grubości ok. 3 mm. 
5. Rozwałkowany placek przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę.
6. Posmarować ketchupem i piec przez 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozkładamy przygotowane składniki. W moim przypadku były to pieczarki podsmażone z cebulą, kurczak i starty żółty ser.
7. Wkładamy znowu do pieca na 15 min.


  

Rada:  Żeby ciasto nam szybko wyrosło postawmy miskę z ciastem przykrytą ściereczką  na garnku z gorącą  wodą.

niedziela, 10 listopada 2013

Kebab domowy


Bułka kupiona w piekarni,  kawałek karkówki i warzywa tak naprawdę takie jaki aktualnie posiadamy w domu nic wielkiego, a tyle przyjemności. Jak to ujęła moja rodzinka "nie ma jak u mamy" 


Składniki na 4 kebaby:
2 bułki do kebaba
40 dag karkówki
1 łyżka przyprawy do kebaba
2 łyżki oleju
0,5 małej  kapusty pekińskiej
Pół zielonego ogórka
Mała czerwona papryka 
Pół cebuli
Pieprz do smaku

Sos:
0,5 gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonej bazylii 
sól i pieprz

Przygotowanie: 
1. Karkówkę kroimy w cienki słupki, doprawiamy przyprawą do kebaba, dodajemy 2 łyżki oleju,   mieszamy i odstawiamy na 0,5 godziny lub dłużej do lodówki.
2. Warzywa kroimy w paski i  doprawiamy samym pieprzem.
3. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni.
4. Składniki na sos mieszamy.
5 . Bułki dzielimy na 4 i przecinamy wzdłuż, odgrzewamy w piekarniku.
6. Do ciepłych bułek wkładamy mięso, warzywa i polewamy sosem.







 

sobota, 9 listopada 2013

Sos czosnkowy


Składniki:
 0,5 gęstego jogurtu naturalnego.
2- 3 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki suszonych ziół np. bazylii
sól, pieprz
Odrobina cukru do smaku.

Przygotowanie:
Jogurt i majonez dokładnie mieszamy ze sobą, dodajemy wyciśnięty czosnek.  Doprawiamy, solą, pieprzem, szczyptą cukru, ziołami. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.


piątek, 8 listopada 2013

Abc idealnego ciasta

Biszkopt
Będzie puszysty, jeśli jajka przed użyciem włożymy na 5 min. do ciepłej wody.
Pamiętaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.


Drożdżowe
Ciasto powinno być wyrabiane dość długo, by mógł wydzielić się gluten.
Ponadto należy je odstawić do wyrośnięci co najmniej 3 razy.

Ciasto kruche
Nie zapominaj nigdy o jego nakłuwaniu.


Temperatura pieczenia ciast:
- Ciasto bezowe 150-160 stopni czas 60 - 75min.
- Ciasto ucierane 180-190 stopni czas 40 - 70 min.
- Biszkopt  175- 180 stopni czas 30 - 40 min.
- Ciasto kruche 200- 220 stopni czas 15 - 25 min.
- Ciasto drożdżowe z kruszonką 190- 200 stopni czas 20 - 30 min.
- Ciasto drożdżowe z owocami 180 - 190 stopni czas 30 - 50 min.

Sposób na zagęszczenie zupy lub sosu.

 Sposób pierwszy:
Zupę lub sos zagęszczamy dodając śmietanę połączoną z mąką.
 Wcześniej warto  połączyć ją z odrobiną 
gorącego płynu, a następnie stopniowo wlewać do dania, ciągle mieszając tak by nie powstały grudki a śmietana nie zważyła się.

 Sposób drugi:
Zupę można zmiksować blenderem na krem o jednolitej konsystencji, mniej płynu tym 
potrawa będzie gęstsza.

Sposób trzeci:
Łącząc zupę z podsmażoną na oleju mąką, sprawimy, że potrawa będzie bardziej kaloryczna.
Mąkę można podsmażyć z zeszkloną cebulą, dzięki czemu danie zyska nowy aromat.

Sposób czwarty :
Dobrym sposobem na zagęszczenie jest też samo żółtko, które wystarczy zburzyć, dodać trochę wywaru z zupy lub sosu, wymieszać i dodać do pozostałości.

Sposób piąty:
Chyba najczęściej używany przeze mnie i najprostszy.
Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i zagęścić nią sos lub zupę. 

Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami

 Zupa z którą, bardzo często się stykam na różnych przyjęciach lub imprezach. Z przepisu, którego sama często korzystam, kiedy chcę podać coś na ciepło. 

Składniki na 3l. zupy:
Pęczek włoszczyzny
0,5 kg pieczarek
3 serki topione kremowe
Mały pęczek koperku
Liść laurowy, pieprz, sól lub vegeta do smaku.

Kuleczki mięsne:
60 dag mięsa mielonego
Jajko
2 łyżki bułki tartej

2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
1. Do dość dużego garnka wkładamy włoszczyznę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy przez  ok 15 min.
2. Pieczarki obieramy (jeśli jest tka potrzeba) kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru i gotujemy razem.
3 Mięso przekładamy do miski..
4. Do mięsa dodajemy bułkę, jajko, wyciskamy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Z mięsa kulamy w dłoniach małe pulpecik, a żeby poszło nam to sprawnie ręce powinny być mokre. Gotowe kuleczki wrzucamy do gotującego się wywaru.
7.  Dodajemy serki, pokrojony koperek i doprawiamy według uznania.
8. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się serków.
9. Podajemy ze świeżym pieczywem.

czwartek, 7 listopada 2013

Paluchy z parówką i warzywami



Składniki na 8 paluchów:
Ciasto:
  • 80dag mąki pszennej
  • Paczuszka drożdży suszonych
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
  • 8 parówek
  • 10 dag sera żółtego
  • Ogórek kiszony, papryka czerwona

Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą gładką, elastyczną kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Warzywa i ser kroimy w słupki.
3. Wyrośnięte ciasto  wykładamy na stolnicę, zgniatamy kilka razy i wałkujemy na placek grubości ok. 0,5 cm.
4. Z ciasta wycinamy dość duże  prostokąty (5/15 cm) układamy parówkę, ser, warzywa i składamy brzegami do środka.
5. Gotowe paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 min. Powinny się lekko zarumienić.
Dla uzyskania lepszego efektu można posmarować paluchy żółtkiem.

środa, 6 listopada 2013

Pasztet drobiowy bez pieczenia


Wracając do tego, że nie kupuje pasztetów w sklepach, a dzieci moje lubią mieć posmarowane tym przysmakiem bułki na śniadanie. Ja natomiast przyznaje się, że lubię wieczorami podjadać takie domowe paszteciki, co niekoniecznie wychodzi mi na zdrowie raczej ... :)
Przyrządziłam szybki pasztet, bez pieczenia.



Składniki;
0,5 kg piersi z kurczaka
40 dag wątróbki drobiowej
80g masła
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

Przygotowanie:
1. Cebule i czosnek pokroić i zeszklić na oliwie.
2. Piersi pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem.
3. Wątróbkę oczyścić z błonek, dodać do kurczaka i smażyć razem przez 10 min.
4. Usmażone mięso mielimy w maszynce lub robocie kuchennym.
5. Dodajemy pokrojone w kostkę masło doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
6. Gotową masę przekładamy do wyłożonej folią spożywczą blaszki, formujemy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.


niedziela, 3 listopada 2013

Roladki rybne z pesto


Dietetyczny niedzielny obiad na prośbę  mojego męża, któremu podejrzanie po ostatnich obiadkach zaczął rosnąć brzuszek. I myślę, że takich postów może być więcej:)



Składniki:
6-8 filetów z mintaja lub dorsza
1 doniczka bazylii
Garść orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
1 Filety natrzeć solą, pieprzem i wyciśniętym  przez praskę czosnkiem.
2.Bazylie,orzechy, czosnek i oliwę zmiksować za pomocą blendera. (na grubo ziarnistą paste)
3. Filety smarujemy gotowym pesto, zawijamy i przekuwamy patyczkami do szaszłyków.
4. Zwinięte roladki gotujemy na parze.


Do ugotowania ryby można użyć parowaru  lub tradycyjnego garnka do gotowania na parze.