Składniki:
300g ciecierzycy
1 cebula
1 pietruszka
0,5 selera
1l.bulionu
Garść natki pietruszki
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
250g drobnego makaronu. Ugotowanego według przepisu.
Przygotowanie:
1. Ciecierzyce zalać wodą i odstawić na noc.
2. Na drugi dzień dolać brakującej wody i gotować przez 90min. Przelać na sito.
3. Seler i pietruszkę zetrzeć na tarce.Cebulę pokroić w drobną kostkę.
4.W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju cebulę, starte warzywa i ciecierzycę przez ( 3-4min.)
5. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (15min.)
6. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy połowę warzyw z wywaru i miksujemy.
7.Zmiksowane warzywa dokładamy do reszty zupy i doprawiamy solą, pieprzem
8.Ugotowany makaron zalewamy przyrządzoną ciecierzycą i posypujemy pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz