sobota, 28 czerwca 2014

Zapiekane cukinie

 Lekka, bezmięsna przekąska przypominająca smak grillowanej cukinii z dodatkiem słodkich pomidorów i ziół. Moim zdaniem dobry pomysł na dietetyczną kolację. Polecam



Składniki:
2-3 cukinie
3-4 pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół

Przygotowanie:
Cukinie umyć, przekroić na pół wzdłuż. Wydrążyć środki. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej rozdrobniony czosnek, dodać pokrojone pomidory i doprawić ziołami i solą, dusić przez około 2-3 min. Łódeczki z cukinii układamy na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia a na wierzch układamy podduszone pomidory. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 30 min. gotowe.





piątek, 20 czerwca 2014

Naleśniki z musem truskawkowym i shake truskawkowy

Truskawkowe szaleństwo :)
Dzisiejszy deser po obiedzie i myślę, że na kolację będzie poprawka :)




Składniki na ciasto: (20 naleśników)
2 szkl. mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1//4 szkl. oleju
1/2 szkl. wody gazowanej
Składniki miksujemy a powstałe ciasto wstawiamy na 0,5 godziny do lodówki. W tym czasie robimy mus.
Składniki na mus:
25- 30 dag truskawek
4 -5 łyżek cukru
Truskawki myjemy, kroimy na pół, przekładamy na małą patelnie i zasypujemy cukrem, gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. aż woda wyparuje a mus zgęstnieje.

Nadzienie:
250 g serka kanapkowego śmietankowego
2 łyżki cukru pudru
4 truskawki
Truskawki siekamy i rozcieramy z twarożkiem i cukrem pudrem.
Wracamy do naleśników. Smażymy na suchej patelni. Gotowe naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem i polewamy ciepłym musem.



Do przygotowania  shake potrzebujemy:
25 dag truskawek
2 szklanki mleka
1 łyżkę cukru
Truskawki myjemy i przekładamy do dzbanka od blendera, dodajemy mleko i cukier, miksujemy i gotowe.




czwartek, 19 czerwca 2014

Zupa krem ze szparagów


 Bardzo lekka, szybka w przygotowaniu i smaczna zupa krem. W sam raz na pierwsze danie dla miłośników szparagów. Polecam :)



Składniki na 4 porcje:
500g białych szparagów
1 łyżka masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pęczek koperku
Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
Szparagi obieramy, obcinamy brzydkie końce i kroimy na 2 cm. kawałki. Podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy 1l. wody i gotujemy do miękkości. Gdy szparagi będą już dość miękkie wyłączmy gaz i odstawiamy całość na 10 min. po tym czasie zupę miksujemy blęderem. Aby pozbyć się  włókien przecedzamy zupę przez sito do drugiego garnka. Zmiksowany krem zaciągamy śmietanką wymieszaną z mączką ziemniaczaną( zagotować). Doprawiamy solą i  pieprzem do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem.

wtorek, 17 czerwca 2014

Dietetyczna sałatka z kaszą, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tym razem dietetycznie i zdrowo. Lekka sałatka z kaszy jaglanej, kurczakiem i moimi ulubionymi suszonymi pomidorami, która zmieniła moje myślenie o sałatkach - nie zawsze musi być majonez, żeby było smacznie i syto. 


Składniki:
1 cała pierś z kurczaka
1 szklanka kaszy jaglanej
200 g pomidorów suszonych w zalewie ( ja dodałam 250g )
1 Średni ogórek zielony
Mały pęczek koperku
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
Sok z połowy cytryny
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez 15- 20 min. (powinna być soczysta)
Kaszę płuczemy ciepłą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 15 min. Ugotowaną kaszę odsączamy i przekładamy do miski, dodajemy łyżkę oliwy, solimy, mieszamy,
przykrywamy talerzem i odstawiamy na 15 min. W tym czasie kurczaka kroimy w dość dużą kostkę, wsypujemy do drugiej miski, dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, pomidory i koperek, dodajemy kaszę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy do całości. Wszystko razem doprawiamy i mieszamy.







piątek, 13 czerwca 2014

Jogurtowy sernik z truskawkami



Składniki:
0,5 kg truskawek 
220 g ciastek owsianych
80 g masła
400g jogurtu naturalnego
0,5 szkl. mleka 2 %
2 łyżki soku truskawkowego lub malinowego
5 łyżek cukru białego
3 łyżki żelatyny
1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie :
Ciastka wsypujemy do torebki foliowej i rozgniatamy za pomocą wałka.
Masło roztopić i połączyć z ciastkami.
Tortownicę wyłóż pergaminem a na dnie rozłóż masę z ciastek, wstaw na 0,5 godziny do lodówki.
Jogurt wymieszaj z mlekiem, cukrem i sokiem ( aż wytworzy się piana )
W kilu łyżeczkach letniej wody  rozpuść żelatynę. Wystudzoną  dodaj do masy jogurtowej. Całość wstaw do lodówki gdy zacznie tężeć, wlej na spód z ciastek i wstaw  z powrotem do lodówki.
Truskawki umyj i przepruj na dwie lub trzy części, wyłóż nimi wierzch ciasta.
Galaretkę rozpuść według przepisu na opakowaniu, wystudzoną  i tężejącą wlej na wierzch ciasta.
Całość wstaw do lodówki na 3 godziny. Gotowe







wtorek, 10 czerwca 2014

Czekoladowy tort urodzinowy

Urodzinowy tort mojego już 9 letniego syna, w nowym wydaniu i nadal ulubiony w tej kwestii nic się nie zmieniło. :)


Składniki na biszkopt:
150 g roztopionego masła
200g cukru
150 gorzkiej czekolady 70% kakao
6 jajek
140g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Dodatkowo:
Śmietana 30% 750 ml.
2 śmietanfix
4 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki kompotu wiśniowego do nasączania blatów
0,5 l. Dżem wiśniowy ( domowy)
1 łyżka mączki ziemniaczanej
Kilka kostek czekolady do starcia i posypania

 1. Czekoladę podzielić na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło roztopić  w osobnym garnku  tak by pozostały grudki.
2. Oddziel żółtka od białek. Czekoladę zmiksuj z masłem i żółtkami. Powoli wsypuj cukier i mieszaj łopatką. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę mikserem, połącz z masą czekoladową, delikatnie wymieszaj.
3. Tortownicę o średnicy 21 cm. wysmaruj tłuszczem. Wlej do formy masę, wyrównaj łopatką i wstaw na 40 min. do ciepłego piekarnika nastawionego na 175 stopni C.
4. Na patelni rozgrzej dżem i dodaj 150 ml. wody, zagęść całość za pomocą mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie, odstaw.
5. Wystudzony biszkopt podziel na trzy równe blaty nie zapominając o ścięciu wierzchu. Zimną Śmietanę ubijaj a pod koniec ubijania dodaj 4 łyżki cukru pudru i śmietanfix.
6. Na paterze połóż 1 część ciasta i nasącz ją kompotem. Na ciasto wyłóż część wiśni i śmietany (1/3) Przykryj kolejnym nasączonym blatem. Nałóż kolejną część masy wiśniowej i śmietany, resztę śmietany i wiśni zostaw na wykończenie tortu. Przykryj kolejnym blatem, nasącz i dociśnij do reszty. Całość wykończ pozostawioną śmietaną, Na wierzchu tortu rozprowadź resztę wiśni i udekoruj startą czekoladą. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień :) Smacznego






piątek, 6 czerwca 2014

Knedle z truskawkami



Korzystając z pełni sezonu truskawkowego no i zostały nam wczorajsze ziemniaki z obiadu zrobiliśmy dziś  z dzieciakami obiad na słodko czyli knedle z truskawkami polane śmietaną i musem truskawkowym pychotka :)


Składniki:
Ugotowane, zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
1 jajko
Truskawki
Cukier biały
Śmietana  12%

Ziemniaki przekładamy do płaskiej miski, ugniatamy na płasko i dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków oddzielamy a do powstałej dziury wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mąki pszennej dosypujemy 2 razy więcej. Dodajemy jajko i całość  bardzo szybko zagniatamy. Truskawki kroimy na 4  części i zasypujemy cukrem. Ciasto dzielimy na połowę i rolujemy wałki grubości kiełbasy krakowskiej. Rulon kroimy na plastry grubości 5 cm,  rozpłaszczamy je na podsypaną mąką pszenną dłoni. Na środku układamy małą łyżeczkę truskawek, sklejamy i rolujemy przez chwile. Gotowe kulki układamy na podsypaną mąką pszenną stolnicę. Knedle wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 5 min.  Pozostałe truskawki można wrzucić na suchą patelnie i gotować tak długo aż woda wyparuje a mus zgęstnieje. Gotowe knedle polewamy śmietaną i musem truskawkowym.Smacznego







czwartek, 5 czerwca 2014

Sposób na stare pieczywo - grzanki inaczej

Dziś przedstawiam stary, sprawdzony i smaczny sposób na grzanki z patelni.
  Gdy  w porze śniadaniowej brakuje mi świeżego  pieczywa sięgam po najbardziej czerstwe pieczywo maczam je delikatnie w mleku z odrobiną soli i ziół, smażę na patelni na chrupiąco i zajadam z samym pomidorem :)  tak najlepiej mi smakują.. Rewelacja : )



Składniki:
Czerstwe pieczywo
0,5 szklanki mleka
Sól ziołowa
Olej do smażenia 

Przygotowanie;
Chleb moczymy w doprawionym mleku ( zanurzamy i od razu wkładamy na rozgrzaną patelnie) smażymy na odrobinie oliwy z dwóch stron na złoty kolor.

Podajemy z pomidorem lub rewelacyjnie pasuje do tego mozzarella :)



wtorek, 3 czerwca 2014

Sałatka z sosem miodowo musztardowym

Dziś propozycja prostej sałatki, którą zabieram ze sobą do pracy.



Składniki:
Sałata lodowa
cebula czerwona
ogórek zielony
pomidorki cherry
 Sos:
3łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu płynnego

Przygotowanie:
Z podanych składników przyrządzamy sos.  Warzywa myjemy i kroimy według uznania na koniec polewamy przygotowanym sosem.
    Gotową sałatkę pakuję w pojemnik i zabieram do pracy na drugie śniadanie : )