czwartek, 22 grudnia 2016

Śledzie z cebulką i rodzynkami



Składniki:
  • 4 płaty śledziowe 
  • 2 cebule
  • 1/4 szklanki oleju
  • Garść rodzynek 

Przygotowanie:
  • Płaty odmoczyć w wodzie ( min. 3 godziny, ja zrobiłam to na noc) Pokroić w paski.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka udusić na patelni pod przykryciem na średnim ogniu. 
  • Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min. dodać do cebuli, razem przestudzić. 
  • przygotowaną cebulę wymieszą w z pokrojonymi płatami i przełożyć do słoika. Tak przygotowane śledzie można trzymać kilka dni w lodówce.

Śledzie w suszonych pomidorach

Składniki na 1porcję:
  • 2 płaty śledziowe matias 
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 1/4  limonki
  • Świeżo mielony pieprz
  • 2 łyki oleju
  • 2 łyżki octu
Przygotowanie:
  • Płaty odmoczyć w wodzie (min. 3 godziny) z dodatkiem 2 łyżek octu. Pokroić w paski, przełożyć do miseczki. 
  • Dodać pokrojoną w piórka cebulę. 
  • Pomidory kroimy w paski i dodajemy do reszty.
  •  Doprawiamy pieprzem, polewamy 2 łyżkami oleju, skraplamy sokiem z limonki. mieszamy. Gotowe 

niedziela, 18 grudnia 2016

Pierniczki

 Przepis pochodzi z kuchni lidla. Sprawdzony już dwa razy i za każdym razem pierniki wychodzą  bardzo smaczne i aromatyczne. Ja osobiście lubię ten przepis za to, że ciasto tak naprawdę  gotowe jest już po dobie. Wypróbowałam i polecam.

Składniki:
  • 600g mąki
  • 250g miodu
  • 250 g cukru brązowego
  • 100g masła
  • 10g przyprawy do pierników
  • 10g kakao
  • 2 duże jajka
  • 5g sody 

  • Miód z masłem rozpuszczamy w rondelku.
  • Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy.
  • Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy pierniki w różnych kształtach. Pierniki pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
  • Upieczone i udekorowane pierniki przechowujemy w puszkach, aż zmiękną

Sałatka szpinakowa z pieczonymi buraczkami i grzankami


Lekka sałatka, którą jadłam w zeszłym roku na wigilii u rodzinki a w tym roku zagości i na moim stole. W lepszej wersji występuje ser kozi a ja dodałam prawdziwą fetę bo akurat miałam w lodówce. 

Składniki:
  • Małe opakowanie szpinaku
  • 3 średniej wielkości buraki 
  • Garść pestek słonecznika
  • Ser kozi lub feta 

Sos:
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 4 łyżki octu balsamicznego 
  • 1 mały ząbek czosnku 
Grzanki:
  • Bagietka 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 

Przygotowanie:
  • Buraki myjemy, zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok 2 godziny, studzimy. 
  • Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. i odsączamy
  • Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi, osuszamy i przekładamy do miski.
  •  Do szpinaku dodajemy obrane i pokrojone w słupki buraczki, pokrojony ser i posypujemy odsączonymi pestkami słonecznika.
  • Płynne składniki sosu dokładnie mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy nim przygotowaną sałatkę. 
  • Masło mieszamy z ziołami, smarujemy nim pokrojoną bagietkę, układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 min. 


środa, 23 listopada 2016

Smażony ryż z curry


Prosta  propozycja  na danie z resztek mięsa, które często zostaje nam z poprzedniego obiadu w moim przypadku było to mięso indycze z rosołu.  W takich sytuacjach często po prostu rozdrabniam mięso, gotuję ryż i podsmażam na patelni z warzywami jakie mam pod ręką i doprawiam według własnego upodobania. Tym razem powstała wersja z mieszanką warzyw chińskich i czerwoną pastą  curry. 


Składniki:
1 op. ryżu ugotowanego według przepisu
Mięso z poprzedniego obiadu (obrane i rozdrobnione)
Mieszanka mrożonych warzyw - ja użyłam mieszanki chińskiej.
2 ząbki czosnku 
1 czubata łyżka pasty curry 
Sól do smaku 
2 łyżki oliwy 

Przygotowanie 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy warzywa i podsmażamy razem do momentu, aż warzywa odparują i zmiękną.
 Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą, dokładamy czubatą łyżką pasty curry - można dodać odrobinę wywaru lub przegotowanej wody, wtedy całość lepiej nam się wymiesza. Mieszamy podsmażamy razem przez chwilę i gotowe.

czwartek, 17 listopada 2016

Łosoś i pieczone warzywa czyli lekki obiad



Składniki :
  • 3porcje łososia np. w dzwonkach
  • 1 cukinia
  • 1/4 dyni, ja użyłam hokkaido
  • 2 papryki słodkie czerwone
  • Kilka listków suszonej mięty (nie jest konieczna)
  • Zioła prowansalskie 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Sól morska
  • Świeżo mielony  pieprz 
  •  3 -4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżeczki masła 

 Przygotowanie:
Warzywa myjemy (dynie obieramy ze skóry i miękkiego środka) kroimy w dużą kostkę, rozkładamy na dużej baszy, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą, mieszamy.
Łososia myjemy obwicie doprawiamy solą morską i pieprzem, dokładamy do warzyw a na wierz ryby układamy po łyżeczce masła.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 30- 40 min. Gotowe




poniedziałek, 14 listopada 2016

Szybka sałatka z kuskusu z warzywami


Składniki:
  • 2 szkl. kaszy kuskus
  • 1 mała cebula czerwona 
  • 1 średniej wielkości ogórek świeży
  • Ok. 0,5 słoika papryki konserwowej
  • Mały słoik pomidorów suszonych ( ok. 8 szt)
  • 2 garście oliwek czarnych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Oliwa z oliwek, czosnkowa 
  • Sól i pieprz do smaku
 Przygotowanie:
  • Kaszę zalewamy dwoma szklankami wody, doprawiamy solą i 2 łyżkami oliwy z oliwek, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. 
  • Wszystkie podane warzywa drobno kroimy, dodajemy przestudzoną kaszę i doprawiamy, solą świeżo mielonym pieprzem i oliwą. Oliwy dodajemy tyle, aby nasza sałatka była dość mokra.

środa, 9 listopada 2016

Curry z kurczaka



 Najlepsze curry z kurczaka jakie jadłam do tej pory. Ten smak chodził za mną już od dawna tylko jakoś nie mogłam się zebrać i zrobić. Bardzo smaczne, kremowe, i dość ostre w smaku curry z kurczaka. Przepis pochodzi w większości z tego, co sobie wymyśliłam i ułożyłam w głowie. Zmodernizowałam go tylko śmietanką i pastą curry, którą udało mi się zakupić bardzo tanio.  
Gorąco polecam :)

Składniki dla 4 osób

  • 4 połówki piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki śmietanki 18 %
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  •  2 cm startego imbiru 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki  oleju
  • Ryż do podania 
  • Świeża  kolendra

Przygotowanie:
  • Mięso kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą, papryką ostrą, curry w proszku, kurkumą, dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek, starty imbir, pastę curry i mięso, razem podsmażamy ok 5-7 min. 
  • Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok 10 min. aż sos zgęstnieje, wyłączamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  • Dodajemy śmietanę. opcjonalnie można zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozprowadzonej w niedużej ilości zimnej wody. 
  • Podajemy z ryżem i posypujemy świeżą kolendrą. 

poniedziałek, 7 listopada 2016

Placuszki ziemniaczane z łososiem i sosem tatarskim


 Moja najlepsza i najsmaczniejsza wersja placków ziemniaczanych.  Starte  na dużych oczkach ziemniaki z małą ilością mąki z dodatkiem  sosu tatarskiego i plasterkiem łososia. Pych polecam :)

Składniki:
2 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
100g wędzonego łososia
Olej  do smażenia

Sos:
200ml śmietanki 18 %
1 duży kiszony ogórek
Świeży koperek
sól i pieprz

Przygotowanie:
  • Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach tarki ( ja ziemniaki starłam w robocie kuchennym na tarczy do ścierania marchewki)
  • Cebulę ścieramy na tarce do ziemniaków lub bardzo drobno siekamy nożem, dodajemy do ziemniaków
  • Do ciasta dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem według uznania (ja doprawiam mocno świeżo mielonym pieprzem) mieszamy.
  • W miseczce mieszamy śmietanę z posiekanym drobno ogórkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z ciasta smażymy chrupiące placuszki, delikatnie studzimy. Smarujemy grubo sosem i układamy na wierzch cieniutki plasterek łososia.

środa, 2 listopada 2016

Roladki z piersi kurczaka z szynką parmeńską


Składniki:
3 połówki piesi z kurczaka
6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
6 plastrów sera żółtego, ja użyłam edamski
Ketchup i musztarda
Przyprawa delikat do mięs 
Sól i pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Wykałaczki


Przygotowanie:
  • Z mięsa przygotowujemy 6 rozbitych  filetów.
  • Doprawiamy według uznania solą pieprzem i delikatem.
  • Rozkładamy na blacie i smarujemy z jednej strony ketchupem i musztardą.
  • Wzdłuż mięsa rozkładamy szynkę i ser, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
  • Podsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoty kolor, na koniec zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 min.
Zazwyczaj roladki podaję z brązowym ryżem polanym sosem powstałym po duszeniu roladek i surówką z kapusty pekińskiej na którą, przepis znajdziesz Tu Pycha :) :) 

piątek, 28 października 2016

Rozgrzewający krem z dyni




Składniki:
1,5kg dyni najlepiej muscat
3 średnie marchewki
2 średnie korzenie pietruszki
Mały por
5dag pestek dyni
200 ml mleczka kokosowego
Imbir korzeń lub w proszku
2 płaskie łyżeczki curry
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1-1,5l bulionu może być z kostki
1 czubata łyżka masła
Sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:
  • Wszystkie warzywa łącznie z dynią obrać i pokroić w dużą kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojone warzywa ( bez dyni) doprawiamy intensywnie przyprawą curry, gałką muszkatołową i ok 1 cm startego świeżego imbiru lub ok 1,5 łyżeczki w proszku, razem podsmażamy. 
  • Podsmażone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem , dodajemy pokrojoną dynie, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem do momentu, aż warzywa zmiękną, odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Zupę miksujemy na krem i zaciągamy wymieszanym mleczkiem kokosowym.
  • Pestki dyni prażymy na suchej i rozgrzanej patelni i posypujemy nimi przygotowany krem.  

niedziela, 16 października 2016

Sałatka z grejpfrutem




Składniki:
1 op. mix sałat
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki żółtej
100g szynki szwarcwaldzkiej
0,5 grejpfruta czerwonego
garść migdałów uprażonych na suchej patelni

sos:
1 czubata łyżka miodu
3 łyżeczki ostrej musztardy
3 łyżki oliwy z oliwy
2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:
Sałatę rozkładamy, posypujemy pokrojonymi w paski paprykami i szynką, dodajemy migdały i pokrojony miąższ (bez twardych kawałków) grejpfruta. Polewamy dobrze wymieszanym sosem. 

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Kanapeczki z łososiem

        
            Przekąska na babski wieczór. Miało być lekko i bez przesady, było. Super :)))

Składniki:
Bagietka ziarnista
Łosoś wędzony sałatkowy
Serek kanapkowy, ja użyłam meksykańskiego
Papryka żółta słodka
Szczypiorek
Oliwki czarne 

sobota, 6 sierpnia 2016

Kurczak z warzywami w sosie teriyaki




 Danie, które ostatnio udało mi się upichcić gdy naszła mnie ochota na coś orientalnego.
Taka tam namiastka kuchni japońskiej :) nawet nie myślałam, że wyjdzie aż tak smacznie.



Składniki:

500g  podudzi z kurczaka bez skóry i kości
Garść fasoli zielonej
1 mała papryka żółta
1 mała papryka czerwona
1 średnia cukinia
1 szklanka bulionu może być z kostki
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 papryki ostrej
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ryż

Przygotowanie:
Mięso przyprawiamy papryką słodką i ostrą.
Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy mięso i podsmażamy z dwóch stron.
Do mięsa dodajemy szklankę bulionu, pociętą fasolkę i 2 łyżki sosu teriyaki, dusimy pod przykryciem  przez ok.10min.
W tym czasie bierzemy drugą patelnie ( może być grillowa) i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cukinie ( ze skórą). Pół twardą cukinie dodajemy do naszego mięsa i dusimy razem kolejne 10 min.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w paski papryki, dodajemy do mięsa, dusimy wszystko razem do momentu, aż nasze warzywa będą dość miękkie.
Na koniec całość zagęszczam mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/4 szkl. zimnej wody.

piątek, 22 kwietnia 2016

Ciecierzyca z warzywami

Bardzo proste, jednogarnkowe danie. Ostatnio moje ulubione, przypominające mi smak fasolki po bretońsku lecz dużo prostsze i mniej czasochłonne. Polecam też wersje bez boczku jest równie smaczna.



Składniki:
2 puszki ciecierzycy
2  puszki pomidorów bez skóry
1 średnia cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
20 dag boczku wędzonego
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
Sól

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, wszystko razem zarumienić, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie i podsmażamy nadal przez kolejne 5 min, aż cukinia w połowie zmięknie. Po tym czasie można dodać odsączoną ciecierzycę i pomidory, doprawić według uznania papryką i solą dusić przez 30 min. pod przykryciem. Ciecierzyca powinna być miękka. Smacznego  

środa, 16 marca 2016

Pasta z awokado i suszonych pomidorów




Składniki:
  •  1 dojrzałe awokado 
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 marynowany ząbek czosnku
  • 1 łyżka  oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę  a za pomocą łyżki wydrążyć miąższ.
Dodać pomidory i zmiksować do ulubionej konsystencji, doprawić do smaku solą i pieprzem.




piątek, 26 lutego 2016

Dorsz w warzywach



Składniki na 1 porcję :
200g świeżego dorsza
2 łyżki masła
1/2 pokrojonego pomidora
Garść pokrojonej papryki czerwonej
Garść pokrojonego pora.
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, sok z cytryny, papryka słodka, zioła prowansalskie.

1. Rybę doprawić solą i pieprzem, odstawić.
2. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim  czosnek i por. Dodać paprykę, pomidory, doprawić ziołami i słodką papryką w proszku, dusić jeszcze przez ok. 2 min. 
3. Rybę ułożyć na foli aluminiowej, posypać duszonymi warzywami i zawinąć.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni .
5. Układamy zawiniętą rybę na blaszce i pieczemy przez 30 min.
6. Gotową rybę skrapiamy sokiem z cytryny. 











środa, 24 lutego 2016

Pasta z ciecierzycy i tuńczyka

Składniki:
1puszka ciecierzycy
 1puszka tuńczyka
 3 łyżki oliwy
 1 ząbek czosnku
 Mały pęczek szczypiorku
 Sól i pieprz do smaku
 Opcjonalnie kiełki rzodkiewki do posypania

Przygotowanie:
 Tuńczyka i ciecierzycę odsączamy i za pomocą blendera miksujemy razem.
 Dodajemy oliwę, posiekany szczypiorek, przeciśnięty czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.




sobota, 30 stycznia 2016

Domowy obiadek - smażone klopsiki w sosie koperkowym


 Taki obiadek od czasu do czasu naprawdę warto zjeść. Zapomnieć o kaloriach i skupić się na smaku. 
Zwłaszcza gdy mięso jest z indyka i smażone na maśle klarowanym dzięki czemu jeszcze lepiej smakuje

Składniki:
70 dag mięsa mielonego z indyka
3/4 szklanki domowej bułki tartej lub kajzerka
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz

Sos
3 szklanki wywaru mięsnego (ja użyłam rosołu z poprzedniego obiadu)
1 pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany 18%
Pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej


 Do mięsa dodajemy odmoczoną i odciśniętą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty czosnek i startą na malutkich oczkach tarki cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy razem.
Z mięsa formujemy klopsiki- małe kotleciki, obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia przykrywamy klopsiki pokrywką i dusimy przez ok. 5-7 min.
  Do wywaru dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i gotujemy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną (rozprowadzoną w zimnej wodzie) odstawiamy.
Do śmietany dodajemy kilka łyżek ciepłego wywaru i zaprawiamy nią cały sos. 

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kurczak pieczony w pomarańczach


Składniki:
1,5- 2 kg pałeczek z kurczaka
2 duże pomarańcze
4 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
 Sól i pieprz
kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć dobrze doprawić solą i pieprzem.
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok dodać do niego sos sojowy, miód, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny. Przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić na 4 godziny do lodówki.
Kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy marynatą, wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy 30 min.
Pomarańcze kroimy w duże plastry i po 30 min. dokładamy do kurczaka. Pieczemy kolejne 30 min (bez przykrycia) od czasu do czasu polewając mięso sosem. Na koniec odlewamy sos z mięsa do małego rondelka, wstawiamy mięso z powrotem  do piekarnika, dokładamy gałązki rozmarynu, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i przypiekamy mięso przez 10 min.
Odlany sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą.

wtorek, 19 stycznia 2016

Risotto z kaszy pęczak

Jakiś czas temu podpatrzyłam ten przepis w programie pana Makłowicza. Strasznie mi się spodobał, bo uwielbiam kasze różnego rodzaju tylko, że on takie risotto robił z produktów regionalnych, które u nas są niedostępne. Niewiele myśląc poszłam do pierwszej lepszej sieciówki, kupiłam produkty i zrobiłam przepis według siebie. Muszę powiedzieć- bardzo dobre :)


Składniki:
  • 400 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 35 dag boczku wędzonego surowego 
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 lampka białego wina 
  • ok. 1 l bulionu
  • 15- 20 dag sera Grana Padano 
  • Łyżka masła klarowanego
  • Pieprz do smaku

Kaszę namoczyć - ja zrobiłam to na noc.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą.
Marchew kroimy w słupki dorzucamy do składników na patelni, smażymy jeszcze chwilę i dokładamy odcedzoną kaszę, całość podsmażamy do momentu, gdy kasza zrobi się szklista.
Zalewamy kieliszkiem wina, mieszamy i czekamy aż płyn wyparuje.
Kaszę zalewamy 1/4 przygotowanego bulionu, mieszamy od czasu do czasu i czekamy aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż kasza zmięknie, całość będzie kleista i osiągnie pożądany efekt.
Na koniec posypujemy startym serem.

niedziela, 17 stycznia 2016

Domowy chlebek na zakwasie z ziarnami


Bardzo syty mokry i chrupiący od ilości ziaren domowy chleb na zakwasie. Piekę go już od jakiegoś czasu i zawsze mi wychodzi. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, tylko trochę jest zabawy z produkcją zakwasu - po prostu kwestia czasu i cierpliwości. Ja po prostu raz dziennie dokarmiam zakwas 2-3 łyżkami letniej wody i staram się nie zapominać o tym.

Zakwas:
3/4szkl. mąki żytniej razowej typ 2000
ok 1/4 przegotowanej letniej wody
Składniki mieszamy (całość ma mieć konsystencje gęstej śmietany, także sami możemy kontrować ilość mąki czy wody) odstawiamy w ciepłe miejsce na noc. Na drugi dzień, gdy zakwas wyrośnie i opadnie znowu go dokarmiamy kolejną porcją mąki i wody. Czynność powtarzamy przez kolejne dni aż powstanie nam co najmniej  2 szklanki zakwasu.

Ciasto: Blaszka36/12                                             Dodatkowo:
  • 0,5 kg mąki żytniej razowej typ 2000           1 jajko
  • 1 szkl. mąki pszennej                                    Garść pestek z dyni
  • 2 szkl. zakwasu 
  • 1 szkl. siemienia lnianego
  • 1 szkl. pestek słonecznika
  • 1 szkl. otręby żytnie
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki przegotowanej letniej wody

Wszystkie składniki wsypujemy do miski dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blaszki, formujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6 godzin do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Po co najmniej 6 godzinach, gdy ciasto nam już wyrośnie możemy chlebek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać pestkami dyni.
Chleb wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnik na 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy chleb w piekarniku aż przestygnie.

piątek, 15 stycznia 2016

Zapiekanka ziemniaczana

 Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka.  Przepis do , którego wrócę jeszcze nieraz bo uwielbiam takie smaki- pieczone ziemniaczki, smażona kiełbaska z cebulą - pycha :)

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200g kiełbasy
  •  2 średnie cebule
  •  200ml śmietany18%
  •  6 łyżek wody
  •  2 łyżki masła najlepiej klarowanego
  •  Sól i pieprz
  •  Mały gęsty jogurt

 Przygotowanie:
 Obrane  ziemniaki kroimy w cienkie plastry.
 Kiełbasę i pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na łyżce masła.
 Śmietanę mieszamy z wodą i mocno doprawiamy pieprzem i solą.
 W nasmarowanym naczyniu układamy warstwę ziemniaków a następnie przykrywamy warstwą kiełbasy z cebulą, polewamy przygotowaną śmietaną.  Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 1,5 godz.do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
 Po 2 godzinach zdejmujemy folię i przypiekamy wierzch zapiekanki.
 Podajemy z gęstym jogurtem.


czwartek, 14 stycznia 2016

Jarzynowa z selerem naciowym


 Jeden z moich eksperymentów.
Tradycyjną sałatkę z groszkiem zamieniłam na wersję z selerem, który nadał sałatce bardziej wyrazistego smaku i chrupkości. Polecam 
Składniki:
1 pęczek ugotowanej wloszczyzny
3 ugotowane na twardo jajka
3 średniej wielkości ogórki kiszone
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki majonezu
Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki kroimy dość drobno doprawiamy majonezem, solą i pieprzem do smaku. Gotowe.

środa, 13 stycznia 2016

Pomidorowy krupnik

       Rozgrzewający, bardzo syty i jak dla mnie w lepszej wersji krupnik z pomidorami. 

Składni
1 pęczek włoszczyzny
200g kaszy pęczak
250g kiełbasy lub boczku
2 garści suszonych grzybów
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 całe pomidory bez skóry z puszki
 4 listki laurowe
 Po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Ząbek czosnku
łyżka masła 

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, wlewamy 1,5 l wody i gotujemy wywar.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Z wywaru wyciągamy ugotowane warzywa a dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i
opłukaną kaszę, gotujemy razem przez 30 min.
Po 30 min.dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle kiełbasę, pokrojonego w paski selera i pokrojone grzyby, gotujemy 15 min.
Dodajemy do zupy przecier i pokrojone pomidory, gotujemy kolejne 15 min.
Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.


wtorek, 12 stycznia 2016

Sałatka z rukoli i piersi z kurczaka

Rukola, którą uwielbiam z dodatkiem kurczaka doprawionego bardzo mocno przyprawą, to sałatka, którą zajadam się ostatnio. 

Składniki:
500 g piersi z kurczaka
Opakowanie rukoli
2-3 liście sałaty lodowej
Pomidorki cherry - małe opakowanie
1 mała czerwona cebula
Garść pestek z dyni
3-4 łyżeczki przyprawy kebab
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju lub oliwy

Mięso myjemy, kroimy w bardzo cienkie paseczki. Doprawiamy przyprawą do kebaba i sosem sojowym, dokładnie mieszamy i  odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Doprawione mięso podsmażamy na dość dużej ilości oleju, usmażone odstawiamy do przestygnięcia.
Sałaty mieszamy ze sobą i układamy na półmisku, posypujemy posiekaną w piórka cebulą i połówkami pomidorków. Na wierzch układamy kawałki mięsa i polewamy całość powstałym sosem.
Na koniec całość posypujemy pestkami z dyni.