Rozgrzewający, bardzo syty i jak dla mnie w lepszej wersji krupnik z pomidorami.
Składni
1 pęczek włoszczyzny
200g kaszy pęczak
250g kiełbasy lub boczku
2 garści suszonych grzybów
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 całe pomidory bez skóry z puszki
4 listki laurowe
Po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Ząbek czosnku
łyżka masła
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, wlewamy 1,5 l wody i gotujemy wywar.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Z wywaru wyciągamy ugotowane warzywa a dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i
opłukaną kaszę, gotujemy razem przez 30 min.
Po 30 min.dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle kiełbasę, pokrojonego w paski selera i pokrojone grzyby, gotujemy 15 min.
Dodajemy do zupy przecier i pokrojone pomidory, gotujemy kolejne 15 min.
Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.