Jakiś czas temu podpatrzyłam ten przepis w programie pana Makłowicza. Strasznie mi się spodobał, bo uwielbiam kasze różnego rodzaju tylko, że on takie risotto robił z produktów regionalnych, które u nas są niedostępne. Niewiele myśląc poszłam do pierwszej lepszej sieciówki, kupiłam produkty i zrobiłam przepis według siebie. Muszę powiedzieć- bardzo dobre :)
Składniki:
- 400 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 35 dag boczku wędzonego surowego
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 lampka białego wina
- ok. 1 l bulionu
- 15- 20 dag sera Grana Padano
- Łyżka masła klarowanego
- Pieprz do smaku
Kaszę namoczyć - ja zrobiłam to na noc.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą.
Marchew kroimy w słupki dorzucamy do składników na patelni, smażymy jeszcze chwilę i dokładamy odcedzoną kaszę, całość podsmażamy do momentu, gdy kasza zrobi się szklista.
Zalewamy kieliszkiem wina, mieszamy i czekamy aż płyn wyparuje.
Kaszę zalewamy 1/4 przygotowanego bulionu, mieszamy od czasu do czasu i czekamy aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż kasza zmięknie, całość będzie kleista i osiągnie pożądany efekt.
Na koniec posypujemy startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz