Bardzo syty mokry i chrupiący od ilości ziaren domowy chleb na zakwasie. Piekę go już od jakiegoś czasu i zawsze mi wychodzi. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, tylko trochę jest zabawy z produkcją zakwasu - po prostu kwestia czasu i cierpliwości. Ja po prostu raz dziennie dokarmiam zakwas 2-3 łyżkami letniej wody i staram się nie zapominać o tym.
Zakwas:
3/4szkl. mąki żytniej razowej typ 2000
ok 1/4 przegotowanej letniej wody
Składniki mieszamy (całość ma mieć konsystencje gęstej śmietany, także sami możemy kontrować ilość mąki czy wody) odstawiamy w ciepłe miejsce na noc. Na drugi dzień, gdy zakwas wyrośnie i opadnie znowu go dokarmiamy kolejną porcją mąki i wody. Czynność powtarzamy przez kolejne dni aż powstanie nam co najmniej 2 szklanki zakwasu.
Ciasto: Blaszka36/12 Dodatkowo:
- 0,5 kg mąki żytniej razowej typ 2000 1 jajko
- 1 szkl. mąki pszennej Garść pestek z dyni
- 2 szkl. zakwasu
- 1 szkl. siemienia lnianego
- 1 szkl. pestek słonecznika
- 1 szkl. otręby żytnie
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki przegotowanej letniej wody
Wszystkie składniki wsypujemy do miski dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blaszki, formujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6 godzin do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Po co najmniej 6 godzinach, gdy ciasto nam już wyrośnie możemy chlebek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać pestkami dyni.
Chleb wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnik na 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy chleb w piekarniku aż przestygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz