Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka. Przepis do , którego wrócę jeszcze nieraz bo uwielbiam takie smaki- pieczone ziemniaczki, smażona kiełbaska z cebulą - pycha :)
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 200g kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 200ml śmietany18%
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki masła najlepiej klarowanego
- Sól i pieprz
- Mały gęsty jogurt
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry.
Kiełbasę i pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na łyżce masła.
Śmietanę mieszamy z wodą i mocno doprawiamy pieprzem i solą.
W nasmarowanym naczyniu układamy warstwę ziemniaków a następnie przykrywamy warstwą kiełbasy z cebulą, polewamy przygotowaną śmietaną. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 1,5 godz.do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Po 2 godzinach zdejmujemy folię i przypiekamy wierzch zapiekanki.
Podajemy z gęstym jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz