poniedziałek, 25 stycznia 2016
Kurczak pieczony w pomarańczach
Składniki:
1,5- 2 kg pałeczek z kurczaka
2 duże pomarańcze
4 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz
kilka gałązek rozmarynu
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć dobrze doprawić solą i pieprzem.
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok dodać do niego sos sojowy, miód, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny. Przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić na 4 godziny do lodówki.
Kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy marynatą, wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy 30 min.
Pomarańcze kroimy w duże plastry i po 30 min. dokładamy do kurczaka. Pieczemy kolejne 30 min (bez przykrycia) od czasu do czasu polewając mięso sosem. Na koniec odlewamy sos z mięsa do małego rondelka, wstawiamy mięso z powrotem do piekarnika, dokładamy gałązki rozmarynu, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i przypiekamy mięso przez 10 min.
Odlany sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie takie kurczaka :) Przy okazji zachęcam do dodania przepisu do akcji kulinarnej "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę" prowadzonej na durszlaku. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuje paniom☺ a do akcji z chęcią dołącze
OdpowiedzUsuń