wtorek, 23 lipca 2013

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami


 Cukinia z naszej działki i co tu z nią  zrobić?  Prosty, wegetariański makaron a zarazem bardzo syty i smaczny. Gorąco polecam.

Składniki:
Paczka makaronu (w moim przypadku świderki)
1 średnia cukinia
1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Zioła prowansalskie
Sól, pieprz

Przygotowanie:
 Makaron ugotować według przepisu. Cukinie pokroić w grubą kostkę. Na dużą patelnie podsmażamy czosnek, dodajemy cukinię i pokrojone pomidory. Smażymy, aż cukinia w połowie zmięknie. Dodajemy makaron i doprawiamy ziołami. Wszystko razem mieszamy i dusimy przez chwilę. Na koniec można posypać startym serem. Smacznego

poniedziałek, 15 lipca 2013

Dżem truskawkowy


      Urlop krótki, lecz udany, a teraz wracam do blogowania!
W tym czasie moje dzieci pochłonęły ogromną ilość gofrów z dżemem a przy okazji cukru, jaki zawierały, po czym stwierdziłam, że zaprezentuję własny przepis domowego dżemu z truskawek  z którego korzystam, co roku.
     
 
1 kg truskawek  ( 4 słoiczki dżemu )
35 dag cukru
1 Konfiturex
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
 Truskawki umyć i odcedzić. Przesypujemy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy konfiturexem, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy cukier i cały czas mieszając gotujemy, aż owoce zmiękną ( ok 3 -5 min w zależności od wielkości owoców).  Zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny i zbieramy pianę jaka się wytworzyła lub mieszamy, aż zniknie. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem na 10 min.