czwartek, 20 grudnia 2012
Świąteczny bigos
Składniki;
- 2 kg kapusty kiszonej
- 80 dag żeberek lub biodrówki
- 30 dag boczku wędzonego
- 2 garści grzybów suszonych
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 przyprawa do bigosu
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Przygotowanie :
Zaczynamy od sparzenia kapusty gorąco wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalewamy grzyby ciepłą wodą i odstawiamy na ok.30 minut. Do dużego garnka z grubym dnem wkładamy mięso i zalewamy wodą ok 4 l. Dodajemy liść, ziela i gotujemy. Dokładamy odcedzoną kapustę, przyprawę do bigosu i grzyby. Boczek podsmażamy z cebula i dodajemy do kapusty. Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu. Po ok 2 godz. jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody, dodajemy koncentrat, majeranek, sól i pieprz według uznania i smaku . Gotujemy jeszcze ok. godziny, aż kapusta będzie miękka.
Gotowy bigos wkładam do słoików. Tak zawekowany może stać aż do Nowego Roku albo i dłużej. Polecam
środa, 19 grudnia 2012
Wigilijna zupa grzybowa
Smak grzybów kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy to w moim domu gotowało się mnóstwo potraw z grzybów i żadna z nich nie smakowała tak jak zupa grzybowa mojej teściowej. Pobija wszystko smakiem i aromatem suszonych grzybów.
Składniki na 3 litry zupy
- 8 dag suszonych grzybów
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 3 średnie marchewki
- mały seler
- Liść laurowy, ziela angielskie, jedna kostka rosołowa, sól, pieprz
- 2 czubate łyżki śmietany 12%
Przygotowanie;
Grzyby zalewamy gorąco wodą i odstawiamy na 1 godz. Warzywa obieramy i wrzucamy do garnka z ciepłą wodą. Doprawiamy zielem , liściem laurowym i kostką, gotujemy aż warzywa zmiękną. Do drugiego garnka przelewamy grzyby i gotujemy aż zmiękną. Grzyby gotuję osobno żeby zupa nie była zbyt mocna i gorzkawa . Po zagotowaniu dwóch części łączymy je razem z tym, że nie wlewamy całego wywaru z grzybów. Wystarczy połowa wywaru i wszystkie grzyby. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut i odstawiamy do przestygnięcia. Zaciągamy śmietaną, dekorujemy koperkiem i gotowe. Smacznego:) Polecam zaciągnięcie zupy mączką będzie bardziej syta.
wtorek, 18 grudnia 2012
Sałatka śledziowa
Jedno z dań bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie świąt Bożego Narodzenia. Ja szczerze mówiąc nie przepadałam za sałatką śledziową, aż do dziś. Zawsze jadłam ją w formie warstwowej, co nie smakowało mi zbyt dobrze. Natomiast w tej kompozycji jest zupełnie inna. Sposób podania podpatrzyłam, ale przepis jest mój. Polecam wszystkim miłośnikom śledzi .
Składniki:
- 4 płaty śledziowe (matias w oleju)- 4 ogórki kiszone
- 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3 średnie buraczki ugotowane i starte na tarce
- 0,5 białej części niedużego pora
- koperek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżkę oleju rzepakowego, pieprz
Zaczynamy od odsączenia śledzi z oleju-ja kładę je na ręczniki kuchenne. Między czasie obieramy ziemniaki i kroimy wszystkie warzywa w kostkę . Dodajemy śledzie , koperek , jogurt i majonez . Przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Buraczki doprawiamy olejem i pieprzem . Sałatkę układamy na płaskim talerzu na przemian i dekorujemy koperkiem .
sobota, 15 grudnia 2012
Roladki ze szpinakiem i serem feta
Dziś miały być roladki ze szpinakiem bez panierki, ale szpinak kupiłam za bardzo rozdrobiony i nic mi nie wyszło. Zmieniłam koncepcje i oto cudo mi powstało , może mniej dietetycznie ale za to wszystkim bardziej smakowało. Polecam:)
Składniki:
- Pierś z kurczaka (z jednej piersi wychodzi 4 duże roladki)
- małe opakowanie szpinaku hortex polecam
- pół opakowania sera feta
- bułka tarta i jajko do panierki
- przyprawa do kurczaka, sól
- olej do smażenia
Przygotowanie;
Szpinak przygotowujemy na patelni według uznania ja dodaje czosnek, pieprz, kucharek. Smażymy aż wyparuje woda.
Mięso rozbijamy na cienkie placki i przyprawiamy. Rozkładamy szpinak i kawałki sera feta.
Zawijamy jak gołąbki, panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju .
-
środa, 12 grudnia 2012
Szybki tort czekoladowy
Wczoraj mój synek miał urodziny i ten tort stał się już tradycją w naszej rodzinie. Zastanawiałam się czy wystawić ten przepis, czy nie jest za prosty jak na tort ale wszystkim tak smakowało, że postanowiłam się tym podzielić. Ja generalnie nie lubię tortów ale ten ma w sobie ciasto czekoladowe zamiast biszkoptu, przez co jest inny. Naprawdę polecam jeśli ktoś posiada w domu własne przetwory (wiśnie lub porzeczki) to warto spróbować. Koszt tego tortu jest naprawdę niewielki, w porównaniu do cen w cukierni.
Składniki:
- ciasto czekoladowe XXL. Pieczemy w tortownicy (23 cm ) według przepisu.Ostudzone kroimy na trzy części.
- 2 duże śmietany 30%
- 3 torebki śmietan- fix
- 3-4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy a pod koniec stopniowo dodajemy cukier i śmietan- fix. Śmietanę odstawiamy do lodówki.
Duży dżem przekładamy na patelnie, dodajemy 100 ml wody. Zagotować i zagęścić mączką ziem.tak by powstało nam coś w rodzaju frużeliny. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto przekładamy wiśniami i śmietaną. Dekorujemy pozostała częścią wiśni, trzemy czekoladę na tarce i gotowe. Przygotowany tort wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :)
wtorek, 11 grudnia 2012
Sałatka krabowa
Sałatka krabowa to jedna z moich ulubionych sałatek. Lubię ją bo jest bardzo lekka i mogę zjeść jej duże ilości, bez obawy że utyję.
Dodaję do niej ogórka świeżego i koperek, co sprawia że ma bardzo świeży smak. Dobra na każdą okazję. Przepis jest na dużą porcję, można zrobić z połowy.
Składniki:
- paluszki krabowe (15 szt)
- makaron sojowy
- ogórek świeży
- pęczek koperku
- 3 łyżki jogurtu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, sól i pieprz
Na początku zalewamy makaron gorącą wodą i odstawiamy,aż zmięknie. Kroimy paluszki, ogórka i koperek. Dodajemy odcedzony i pokrojony makaron. Śmietanę mieszamy z jogurtem, wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz. Przygotowany sos mieszamy z sałatką. Smacznego!
poniedziałek, 10 grudnia 2012
Pyszne i zdrowe ciastka owsiane
Dziś dla odmiany polecam coś zdrowego i pożywnego. Idealne do szkolnej śniadaniówki . Ciasteczka są kruche i bardzo słodkie. Dzieciaki takie kochają:)
Składniki:
- 200g płatków owsianych górskich
- 50g otrąb owsianych
- 100g masła
- 60 g cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy płatki, otręby i smażymy aż zbrązowieją. Na koniec dodajemy rodzynki. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce przygotować mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dosypujemy ostudzone płatki, wlewamy zburzone jajka i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przekładamy na mocno oprószoną mąką stolnice. Przykryć papierem do pieczenia i rozwałkować na ok. 4 mm placek .Wycinamy kółka, układamy na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy 15 min w 160 stopniach .
sobota, 8 grudnia 2012
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe bez marchewki:)tak mówię swoim dzieciom, bo marchewka praktycznie jest niewyczuwalna. Tajemnica tego przepisu tkwi w sposobie starcia marchewki , a w zasadzie w wielkości oczek na jakich została starta. Na oczkach do tarcia ziemniaków, dzięki temu ciasto jest mokre i nie czuć marchewki. Dodaje też dużą ilość cynamonu, co sprawia że jest bardzo aromatyczne. .
Składniki na ciasto o średnicy 23cm
-1,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru
-1szklanka oleju
-4 całe jaja
-3 duże marchewki
-3 łyżeczki cynamonu
-op. cukru waniliowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki miksujemy, a na sam koniec dodajemy startą marchewkę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na godzinę .
Masa serowa:
-2oog twarożku waniliowego
-100g masła
-4łyżki cukru pudru
-łyżeczka aromatu waniliowego
Masło rozpuścić i ostudzić. Twarożek utrzeć mikserem z cukrem i aromatem. Nie przerywając miksowania dodawać masło. Przygotowaną masą wysmarować ciasto.
Domowe pierogi z mięsem
W soboty zawsze poświęcam więcej czasu na upichcenie czegoś smacznego mojej kochanej rodzince.
Pierogi okazały się strzałem w dziesiątkę. Zniknęły w mgnieniu oka. Następnym razem zrobię z 1,5 porcji.
Polecam, bo żadne kupione nie dorównają tym domowym, nawet jak czasami nam trochę nie wyjdą:)
Składniki na farsz:
-1kg mięsa szynki lub łopatki
-20 dag słoniny
-1 duża marchewka i pietrucha.
-1duża cebula.
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie.
Składniki na farsz (mięso, warzywa, przyprawy: sól, pieprz, liść i ziele) gotujemy w garnku ok.2 godzin. Ja robię to dzień wcześniej wtedy mam mniej pracy. Słoninę z cebulą podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki wystudzone mielimy w maszynce lub robocie kuchennym. Doprawiamy i mamy gotowy farsz.
Składniki na ciasto:
-1kg mąki pszennej
-0,5 kostki margaryny lub 50ml. oleju rzepakowego
-ok.0,5l ciepłej wody
-łyżeczka soli
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną margarynę ( lub olej) Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy aż będzie bardzo miękkie i elastyczne. Przykrywamy folią żeby nie wysychało. Dzielimy ciasto na niewielkie kulki. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy dość cienkie placki. Z ciasta wycinamy kółka i nadziewamy farszem. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.
czwartek, 6 grudnia 2012
Farfalle z serkiem mascarpone
Myśląc o makaronach wiele pomysłów i przepisów chodzi mi po głowie, ale ten utkwił mi najbardziej. Dostałam go od znajomej, jej wersja była z szynką a ja zamieniłam szynkę na kurczaka. Myślę, że moja wersja jest bardziej syta.
Zapraszam do spróbowania.
Składniki:
-1 pierś z kurczaka
-serek mascarpone (250g)
-makaron typu farfalle ( 400g)
-szczypiorek, bazylia
-sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować według przepisu. Kurczaka przyprawić i usmażyć na patelni. Dodać serek mascarpone i mieszać aż się roztopi. Do rozpuszczonego serka dodać makaron, doprawić bazylią i szczypiorkiem, wymieszać.
wtorek, 4 grudnia 2012
Naleśniki z wiśniami
Dziś polecam pyszne naleśniki z wiśniami. Moje dzieciaki je uwielbiają są proste w przyrządzeniu i
naprawdę smaczne. Idealny pomysł na słodką kolację.
Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5szkl.mleka
- 1,5szkl wody
- 0,5 szkl.wody gaz.
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- serek homogenizowany lub mascarpone
Mus:
- dżem wiśniowy -domowej roboty
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania;
1.Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem na gładko.( ciasto powinno być dość rzadkie ale nie za bardzo)
2. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
3.Wiśnie podgrzać na patelni dodać o drobinę wody, zagotować.
4. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w w niedużej ilości zimnej wody.
5.Wiśnie zagęszczamy przygotowaną mąką tak by powstała tzw.frużelina.
6. Frużelinę ostudzić i polać wcześnie nadziane naleśniki.Smacznego!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)