środa, 12 grudnia 2012

Szybki tort czekoladowy



Wczoraj mój synek miał urodziny i ten tort stał  się  już tradycją  w naszej rodzinie. Zastanawiałam się czy wystawić ten przepis, czy nie jest za prosty jak na tort ale wszystkim tak smakowało, że postanowiłam się tym podzielić. Ja generalnie nie lubię tortów ale ten ma w sobie ciasto czekoladowe zamiast biszkoptu, przez co jest inny. Naprawdę polecam jeśli ktoś posiada w domu własne przetwory (wiśnie lub porzeczki) to warto spróbować. Koszt tego tortu jest naprawdę  niewielki, w porównaniu do cen w cukierni.

Składniki:
- ciasto czekoladowe XXL. Pieczemy w tortownicy (23 cm )  według przepisu.Ostudzone kroimy na trzy części.
- 2 duże śmietany 30%
- 3 torebki  śmietan- fix
- 3-4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy a pod koniec stopniowo dodajemy cukier i śmietan- fix. Śmietanę odstawiamy do lodówki.
Duży dżem przekładamy na patelnie, dodajemy 100 ml wody. Zagotować i zagęścić mączką ziem.tak by powstało nam coś w rodzaju frużeliny. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto przekładamy wiśniami i śmietaną. Dekorujemy  pozostała częścią  wiśni, trzemy czekoladę na tarce i gotowe. Przygotowany tort  wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz