środa, 26 czerwca 2013
Ogórki małosolne
Przetworów nie może zabraknąć na moim blogu, bo robię je co roku. Przepis na ogórki małosolne dostałam od teściówki, a chyba każdy zemną się zgodzi, że przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie są najlepsze.
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
Pęczek świeżych przypraw do kiszenia ogórków.( koper, chrzan, czosnek, liście dębu i wiśni)
2 l wody przegotowanej i przestudzonej
2 łyżki płaskie soli kamiennej
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoiku . Na wierzch wkładamy obrane ząbki czosnku i zwinięty pęczek przypraw, zalewamy słoną wodą. Zakręcamy pełen słoik i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na dwie doby.
wtorek, 25 czerwca 2013
Młoda kapusta zasmażana
Na młodą kapustę czekam cały rok i kiedy przyjdzie ten czas gotuję ją co najmniej dwa razy w tygodniu. Można ją, jeść i jeść bez końca. Idealnie pasuje do drugiego dania lub nawet z samym chlebem. Gorąco poleca gołąbki z młodej kapusty, które znajdziecie Tu
Składniki:
- 1 Główka młodej kapusty
- 1 Pęczek koperku
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- Przyprawy: łyżka Vegety, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę obieramy i myjemy. Siekamy na grube paski. Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku smażymy cebulę na oleju. Do uduszonej cebuli dodajemy pokrojoną kapustę i zalewamy 2 szklankami wody. Doprawiamy Vegetą i pieprzem, dusimy przez ok 15 min. po tym czasie dodajemy pokrojony koperek, a po chwili zasmażamy przygotowaną między czasie zasmażką ( na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy) Dokładnie wymieszać i zagotować.
czwartek, 20 czerwca 2013
Tortilla na zimno
Nigdy nie myślałam, że tortilla może smakować na zimno, ale kiedy spróbowałam tej przystawki na ostatnim przyjęciu, jakim byłam, postanowiłam stworzyć własną wersje. Tańszą i prostszą a za razem też smaczną.
Składniki:
2 - 3 placki tortilli ( z 1 tortilli wychodzi ok. 10 porcji)
2 serki topione lub 1 kanapkowy
Sałata masłowa lub lodowa
Szynka
Ser żółty
Papryka czerwona lub zielona
Ogórek zielony
Przygotowanie:
Placek tortilli smarujemy serkiem. Układamy sałatę na to szynka, smarujemy serkiem, układamy ser i znowu smarujemy serkiem. Na koniec paprykę i ogórka pokrojonego w paski. Wszystko razem zwijamy w rulonik i kroimy w grube plastry.
środa, 19 czerwca 2013
Gołąbki z kaszą w sosie pieczarkowym
Moja wersja bardzo nam znanych gołąbków. W tym okresie nie mogłam się powstrzymać, musiałam je przyrządzić. Młoda kapusta, mięso z kaszą jęczmienną, a wszystko to polane sosem pieczarkowym- nie mogliśmy się najeść:)
Składniki:
1 duża młoda kapusta
1 kg mięsa mielonego
1 paczuszka kaszy jęczmiennej
2 jajka
sól, pieprz do smaku
Składniki do sosu
0,5 kg pieczarek
2 kostki rosołowe
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki śmietany UHT 12%
Kapustę delikatnie sparzyć (włożyć do gotującej się wody a po 5 min. ściągać liście jeden po drugim) Kaszę gotujemy przez ok 10 min i odstawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do miski dodajemy jajka, kaszę i doprawiamy solą i pieprzem. Na sparzone liście kapusty układamy porcje mięsa i zawijamy (jak krokiety) Zwinięte gołąbki układamy w dużym garnku i zalewamy do połowy wodą. Pieczarki podsmażamy na patelni i dodajemy do gotujących się gołąbków. Doprawiamy do smaku kostkami i pieprzem. Gołąbki gotujemy do miękkości ( ok 40 min. ) Pod koniec gotowania zaciągamy sos śmietaną wymieszaną z mąką. Smacznego
piątek, 14 czerwca 2013
Ciasto z truskawkami
Stary przepis pochodzący z książki " Ciasta i torty ", którą dostałam od mamy, bo jak już kiedyś pisałam nie jestem zbyt dobra w pieczeniu ciast, ale jest kilka przepisów, które mam opanowane i do których wracam. Zwłaszcza, kiedy mamy sezon w pełni. Lubię w nim to, że truskawki układa się na sam koniec bez pieczenia. Do tego bita śmietana, wszystko to na delikatnym spodzie. Gorąco polecam.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 50 min
Składniki na ciasto( tortownica o średnicy 28 cm):
75 g masła
75 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki mleka
2 łyżeczki żelatyny
125 g twarożku
5 łyżek cukru
0,2 l śmietany kremówki
500 g truskawek
Masło utrzeć na pianę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą: dodawać do ucieranego masła na przemian z mlekiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec na najniższym poziomie piekarnika przez 20 min. na złocisty kolor: po upieczeniu wyjąc z formy.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twaróg utrzeć z 3 łyżkami cukru . Żelatynę podgrzewać, aż się rozpuści. Płynną żelatynę stopniowo łączymy z twarogiem. Truskawki umyć i osuszyć za pomocą ręczników kuchennych, duże owoce przekroić na pół . Upieczone i ostudzone ciasto posmarować masą serową, obłożyć truskawkami i udekorować kleksami bitej śmietany.
piątek, 7 czerwca 2013
Placek po cygańsku
Pyszny placek ziemniaczany z dodatkiem mięsa gulaszowego i rozmaitych warzyw. Danie, z którym każdy z nas zetknął się w swoim życiu, tylko pod różnymi nazwami. A jak przyrządzić go w domowych warunkach, to proste.
Czas przygotowania: 60 min.Stopień trudności: średni
Składniki na gulasz:
60-70 dag mięsa gulaszowego np. wołowego, w moim przypadku była to cielęcina.
1 duża cebula
1 duża marchewka
3 ogórki kiszone
1 papryka świeża
2 łyżki przecieru pomidorowego
Przyprawy: do gulaszu, papryka ostra, liść laurowy, sól do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kawałki i podsmażamy z cebulą na patelni, aż się zarumieni. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy według uznania, dusimy do miękkości a pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone ogórki i paprykę. Całość zagęszczamy mąką.
Składniki na 4 placki
2 kg ziemniaków
1 cebula
2 jaja
ok. 2 szklanki maki (w zależności od rodzaju ziemniaków)
Sól, pieprz do smaku.
Olej do smażenia
Ziemniaki ucieramy na tarce, dodajemy mąkę, pokrojoną cebulę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, z gotowego ciasta smażymy na oleju placki wielkości średniej patelni. Gotowe placki nadziewamy przygotowanym gulaszem i polewamy sosem. Smacznego
wtorek, 4 czerwca 2013
Gofry
Korzystając z sezonu na truskawki postanowiliśmy zrobić nasze ulubione gofry i tak w o to prosty sposób sprawiliśmy sobie chwile przyjemności.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
Przygotowanie: W bardzo szybki i prosty sposób należy zmiksować wszystkie składniki razem i odstawić na 0,5 godziny do lodówki. Piec w rozgrzanej gofrownicy.
Polecamy; owoce sezonowe, dżemy, nutelle
Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
Przygotowanie: W bardzo szybki i prosty sposób należy zmiksować wszystkie składniki razem i odstawić na 0,5 godziny do lodówki. Piec w rozgrzanej gofrownicy.
Polecamy; owoce sezonowe, dżemy, nutelle