środa, 26 czerwca 2013

Ogórki małosolne


  Przetworów  nie może  zabraknąć  na moim blogu, bo robię je co roku.  Przepis na ogórki małosolne dostałam od teściówki, a chyba każdy zemną się zgodzi, że  przepisy, które przechodzą  z pokolenia na pokolenie są najlepsze.

Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
Pęczek świeżych przypraw do kiszenia ogórków.( koper, chrzan, czosnek, liście dębu i wiśni)
 2 l wody przegotowanej i przestudzonej
2 łyżki płaskie soli kamiennej

Przygotowanie:
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoiku . Na wierzch  wkładamy obrane ząbki czosnku i zwinięty pęczek przypraw, zalewamy słoną wodą.  Zakręcamy pełen słoik i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na dwie doby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz