Kolejny wyrób z mojego nowego nabytku. Szynka gotowana z szynkowara. Wprost idealna soczysta i mięsista nie jak te wszystkie szynki z supermarketów. Wystarczy kupić kilogram dobrego mięsa zapeklować i za 48 godzin szynka jest gotowa. Wbrew pozorom jest to banalnie proste i wcale nie potrzebujemy do tego specjalnego sprzętu. Zamiast szynkowara wystarczy nam specjalna siatka wędliniarska, igła ze strzykawką kupiona w aptece i przyprawy.
Składniki:
1 kg szynki orzech
60g soli peklowej
1l wody
4 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
4 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
1.Wodę przegotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wystudzić.
2. Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową i 2 ząbki czosnku.
3. Mięso umyć, wysuszyć, włożyć do szklanego lub glinianego naczynia i zalać przygotowaną zalewą. Wstawić do lodówki na 24 godziny
4. Na drugi dzień wyciągamy mięso z lodówki i szprycujemy za pomocą strzykawki z igłą ((nabieramy w strzykawkę zalewę, nakłuwamy szynkę i wstrzykujemy roztwór )
Naszprycowane mięso wkładamy z powrotem do lodówki na 24 godziny.
5. Po 48 godzinach Mięso myjemy z solanki, osuszamy, nacieramy delikatnie pozostałym czosnkiem i majerankiem.
6. Przyprawione mięso wkładamy do grubszego woreczka, zawiązujemy szczelnie i wkładamy do szynkowara lub wciskamy w siatkę i zawiązujemy z dwóch stron.
7. Tak przygotowaną szynkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i parzymy przez 1,5 godziny od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni C . Szynkowar natomiast należy wstawić do garnka o tej samej wysokości, zalać wodą do wysokości pokrywki i parzyć przez ok. 2 godziny (max) od momentu, kiedy woda w garnku osiągnie temperaturę. 80 stopni C.
8. Po tym czasie schładzamy szynkowar lub naszą szynkę i gotowe.
Bardzo szybka. Robiłam z tego przepisu już dwa razy, tylko przed włożeniem do szynkowara włożyłam mięso do siatki i bez woreczka. Szynka o pięknym różowym kolorze, krucha i miękka. Taka lubimy. Właśnie przygotowałam zalewę i przygotowuje te szynkę na święta Bożego Narodzenia.
OdpowiedzUsuńNie za dużo pektosoli przecież norma to 18gr na 1kg miesa
OdpowiedzUsuń