piątek, 21 lutego 2014

Placuszki bananowe z miodem


 Czwartek i czwarty dzień ferii mojego syna, który postanowi zaprosić do siebie gromadę kolegów głodomorów : ) a tu pustki w lodówce. Na szczęście miałam pod ręką dwa dojrzałe banany, z których zrobiłam bardzo popularne placki z bananami. Wszyscy najedli się i nawet im smakowała, bo wołali jeszcze.







Czas przygotowania: 20 min.
 Stopień trudności; Bardzo łatwe


Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. mleka
  • Miąższ z 0,5 laski wanilii lub 0,5 op. cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Sok z cytryny
  • Miód do polania

Przygotowanie:
Banany pokroić drobno, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem.
Do miski wsypać mąkę, dodać resztę składników w tym przygotowane banany i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Cieniutkie placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej na minimalnym gazie. Polewamy miodem i gotowe.


4 komentarze:

  1. czemu po odwroceniu na druga strone nie chca mi sie smazyc brzegi?:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam ten sam problem. Myślę, że to wpływ proszku do pieczenia. Pomogłam sobie łopatką do smażenia i było dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobilam to samo,bylo troche inne kolorystycznie ale w smaku dobre

      Usuń