Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc nic nie stało na przeszkodzie aby zrobić z podobnego ciasta muffiny. Pysznie smakują a to wszystko dzięki marchewce, której tak naprawdę nie czuć i której zawdzięczamy wilgotny smak muffin.
Czas wykonania 60 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl. oleju rzepakowego
3/4 szkl. cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
0,5 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
3 duże marchewki
Wykonanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach ( ja starłam na tarce do ziemniaków)
Wszystkie składniki zmiksować a na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać.
Przygotowanym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 45 -50 min.
to moje ulubione muffiny, świetnie Ci wyszły ;)
OdpowiedzUsuńDzięki i tak samo smakują. Takie proste... pyszne : )
OdpowiedzUsuńmuffinki? zawsze i wszędzie;) u mnie również muffunko dzisiaj!
OdpowiedzUsuń