Pisząc po mojemu mam na myśli ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach, upieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu lub usmażone tradycyjnie na patelni i polane sosem czosnkowym. Choć osobiście wolę wersję tradycyjną to zdecydowanie wersja z piekarnika jest dużo lżejsza i również smaczna.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
2- 3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz, vegeta do smaku
Składniki na sos;
1 mały jogurt
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Odlewamy z ziemniaków powstałą wodę. Dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną cebulę i doprawiamy do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Z gotowego ciasta, na wyłożonej papierem blaszce, pieczemy placki po 10 min. z każdej strony lub smażymy tradycyjnie na patelni.
Polewamy przygotowanym sosem jogurtowo- czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz