wtorek, 4 marca 2014

Golonka w karmelu i piwie

 Jutro post więc, dzisiaj na obiad było tłusto a co tam raz na rok każdemu można a nawet trzeba bo naprawdę warto : )

 Czas przygotowania: 180 min.
 Stopień trudności: średni

Składniki:
2 średniej wielkości golonki wieprzowe
1 cała włoszczyzna
4 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki soli
0,5 piwa jasnego
1 szkl. cukru

Przygotowanie;
Do dużego garnka wkładamy oczyszczone golonki i włoszczyznę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 2,5 godziny aż zmiękną. Na suchej i rozgrzanej patelni roztapiamy dokładnie cukier. Do powstałego karmelu dodajemy ugotowane golonki i podlewamy piwem. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok 10 min. (piwo musi wyparować a karmel zgęstnieć)  od czasu do czasu przewracając golonki na drugą stronę.





1 komentarz:

  1. o mamo jaki bombowy pomysł:d golonkę w piwku, w miodzie znam i uwielbiam, ale w karmelu??? koniecznie muszę wypróbować:) dziękuję za wspaniały pomysł:D

    OdpowiedzUsuń