Czwartek i
czwarty dzień ferii mojego syna, który postanowi zaprosić do siebie
gromadę kolegów głodomorów : ) a tu pustki w lodówce. Na szczęście
miałam pod ręką dwa dojrzałe banany, z których zrobiłam bardzo popularne
placki z bananami. Wszyscy najedli się i nawet im smakowała, bo wołali
jeszcze.
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności; Bardzo łatwe
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szkl. mleka
- Miąższ z 0,5 laski wanilii lub 0,5 op. cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- Sok z cytryny
- Miód do polania
Przygotowanie:
Banany pokroić drobno, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem.
Do miski wsypać mąkę, dodać resztę składników w tym przygotowane banany i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Cieniutkie placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej na minimalnym gazie. Polewamy miodem i gotowe.