Szybko i krótko umieszcza swój przepis na świąteczne pierniczki które przyrządzam odkąd mam małe dzieci. Według przepisu ciasto powinno leżakować w lodówce kilka tygodni . W tym roku zrobiłam je na szybko i wyszły tak samo dobre jak zawsze. Polecam bo sama zrobiłam i leżą już w pojemniku i czekają na święta.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250g miodu
- 1 szkl. cukru
- 1 przyprawa do pierników
- 0,5 kasi
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka kakao
- 2 jajka
Margarynę roztapiamy z cukrem i miodem, odstawiamy do ostygnięcia .Do przestudzonej masy dodajemy przyprawę do piernika. Przelewamy wszystko wysokiej miski , dodajemy sodę i kakao. Wszystko razem miksujemy , stopniowo dodając przesianą mąkę na przemian z jajkiem. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok.godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na 3mm placki i wyciąć różne kształty ciastek. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 min w 160 stopniach
Przepis na lukier:
- 1 białko na 100g cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz